eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Sötét képet fest Brüsszel az államadósságról

2014-re akár a GDP 100 százalékára emelkedhet az európai államok adóssága, ha a kormányok nem tesznek sürgős lépéseket a pénzügyi fegyelem megerősítésére - hangzott el az EU pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Az EU bizottság figyelmeztet: a gazdasági mentőcsomagok növekvő eladósodottsághoz vezetnek.

A jó hír az, hogy több nagy európai gazdaság növekedésnek indult a hitel és gazdasági válság után. A rossz hír, hogy a gazdaságstimuláló programok olyan mértékben növelik az államadósságokat, hogy azok akár az egy évi gazdasági teljesítménnyel megegyező mértékre duzzadhatnak - figyelmeztet a Brüsszeli Bizottság.

Az EU végrehajtó szervének előző előrejelzése szerint az eurózóna államainak adóssága a GDP 84-88 százalékára nő a következő évben, az új prognózis azonban még sötétebb képet fest a jövőről.

Korábbi elemzések méltatták a nagy tagállamok gazdaságstimuláló csomagjait, mert azok sok ember munkahelyét megvédték azzal, hogy segélyekkel egészítették ki az alacsonyabb fizetéseket.

Ennek azonban az államkassza költekezése az ára, és úgy tűnik, Brüsszel arra figyelmeztet, hogy rövid időn belül vissza kell fogni az adakozást: ha nem történik "konszolidáció" azaz a kiadások visszafogása, akkor az adósság/GDP ráta 2014-re eléri a száz százalékot. Azaz, átlagban a tagállamok annyival tartoznak majd, mint amennyit egy évben megtermelnek.

Két évvel ezelőtt ez az arány még csak 67 százalék volt az eurózónában, de még így is meghaladta a valutauniós tagság feltételéül szabott maximum 60 százalékot.

A figyelmeztetések ellenére az EU-vezetők legutóbbi, október végi csúcstalálkozójukon megegyeztek abban, hogy egyelőre korai leállítani a költekezésen alapuló válságkezelő programokat.

A Bizottság számára készült tanulmány javaslata az, hogy az érintett országok a GDP-növekedésnél két százalékkal kevesebb közkiadást engedjenek meg maguknak. Különösen veszélyben van Görögország, Írország, Lettország, Spanyolország és Nagy-Britannia a megugró egészségügyi, illetve nyugdíjkiadások és a válság nyomán előállt magas költségvetési hiány miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×