eur:
392.73
usd:
354.24
bux:
72302.16
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
A Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner a floridai, Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásán 2024. május 6-án. Az Atlas V hordozórakétával összekapcsolt Starliner fedélzetén Butch Wilmore és Suni Williams NASA-asztronauták május 6-án indultak volna a Nemzetközi Űrállomásra a Boeing első legénységi tesztrepülésén, a fellövést azonban május 10-re halasztották műszaki hiba miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

A NASA elismerte, feszült a helyzet a Boeinggel a bajba jutott űrhajósok miatt

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán elismerte, hogy a közelmúltban a Boeing amerikai repülőgépgyártó óriás cég képviselőivel folytatott megbeszélések során „feszültségek” alakultak ki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén rekedt két űrhajós visszahozatalának módjáról, mivel a cég Starliner űrhajója meghibásodott.

A NASA kereskedelmi célú emberes űrrepülési programjának vezetője, Steve Stich azt mondta, hogy nem nevezné a találkozókat hevesnek, de „feszült technikai vitákat” folytattak.

„Bármikor, amikor egy ilyen fontos megbeszélésen veszünk részt, ahol ilyen jellegű döntések születnek, mindig van valamilyen feszültség a teremben” – mondta.

Elmondása szerint a Boeing által az előrejelzéseikkel kapcsolatban kinyilvánított bizonyosság ellenére a NASA csapata nem volt nyugodt a folytatással kapcsolatban, a modellt övező bizonytalanság miatt.

A Starlinerrel kapcsolatos sorozatos problémák miatt az a döntés született, hogy nem ezt az űrhajót használják a visszatérő küldetéshez.

Ez újabb csapás a Boeingnek, amelynek utasszállító repülőgépei sorozatos meghibásodásaival is meg kell küzdenie.

A NASA augusztus végén jelentette be, hogy a Boeing versenytársa, a SpaceX feladata lesz a nemzetközi űrállomáson (ISS) rekedt két űrhajós, Butch Wilmore és Sunni Williams visszahozatala a Földre.

A két űrhajós eredetileg nyolc napra indult az űrbe, de végül legalább nyolc hónapig, 2025 februárjáig, a SpaceX Crew-9 küldetéséig maradnak.

A Boeing többször nyilvánosan is kijelentette, hogy meg van győződve űrhajóinak biztonságáról.

A Starliner pénteken este válik le az ISS-ről, majd szombat reggel megkezdi pilóta nélküli ereszkedését és az Egyesült Államok nyugati részén landol.

Tíz évvel ezelőtt a NASA egy-egy új űrhajót rendelt a Boeingtől és a SpaceX-től, hogy űrhajósait az ISS-re szállítsa. Elon Musk cége azonban jelentősen megelőzte a Boeinget. A Starliner első, legénységgel végrehajtott repülése, amely a fejlesztési nehézségek miatt éveket csúszott, a rendszerbe állítás előtti utolsó teszt volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 4. 19:59
×
×
×
×