eur:
389.22
usd:
359.38
bux:
66405.83
2024. február 26. hétfő Géza
Az új koronavírus okozta megbetegedések kezelésére a bresciai Poliambulanza kórház fizikoterápiás tornatermében létesített tizenöt ágyas intenzív osztály 2020. március 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

Rémisztő felfedezést tettek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban

Azoknál, akik elkapják a vírust, hatszorosára nő a Guillain-Barré-szindróma kialakulásának kockázata. Ez életveszélyes is lehet, ha a légzőszerveket érinti. A koronavírus elleni védőoltás tompítja ezt a hatást.

Összefüggést találtak az izraeli Lady Davis Carmel Medical Center kutatói a koronavírus-fertőzés és egy ritka autoimmun betegség kialakulása között – írja a Gizmodót szemlézve a Hvg.hu. A tudósok számos betegadatot vizsgálva arra jutottak, hogy azoknál, akik a közelmúltban estek át a koronavírus-fertőzésen, nagyobb valószínűséggel alakul ki a Guillain-Barré-szindróma. A koronavírus elleni védőoltás azonban csökkentheti ennek a valószínűségét.

A Guillain-Barré-szindrómát (GBS) az okozza, hogy az immunrendszer tévedésből megtámadja a perifériás idegrendszert, azt az ideghálózatot, ami a legtöbb területet köti össze az aggyal és a gerincvelővel. Ez a károsodás gyors izomgyengeséget és -bénulást eredményez.

A betegség életveszélyes is lehet annál, akinél a légzést irányító izmokat is érinti.

A legtöbb GBS-ben szenvedő ember felépül, bár előfordul, hogy ez évekbe telik, a betegek ötödénél pedig az is, hogy hosszú távú tünetek maradnak hátra. Sok kórokozót potenciális GBS-kiváltónak tekintenek, ideértve az Epstein-Barr-vírust, az influenzát, valamint az élelmiszerekkel terjedő Campylobacter-fertőzést.

Haya Bishara, a Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjének elmondása szerint több mint 3 millió izraeli ember betegadatait nézték át 2021 januárja és 2022 júniusa között. Ez idő alatt 76 betegnél diagnosztizáltak GBS-t. A kontrollcsoporttal összevetés egyértelműen kimutatta az összefüggést mind a koronavírus-fertőzéssel – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma itthon az MNB banki mérlegadatokat közöl, az Egyesült Államokban pedig az újlakás-értékesítések adatait közlik. Továbbra is tart az első negyedéves gyorsjelentési szezon, ma a tengerentúlon többek között a Fidelity, a Li Auto és a Unity számait is megismerhetjük. Az előzetes adatok alapján kisebb eséssel nyithatnak a vezető európai tőzsdék.  

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×