eur:
390.93
usd:
366.81
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gőzöket és gázokat kibocsátó kénes fumarolák a Nápolyhoz közteli Pozzuoli városa mellett, a Flegrei-mezőkön - Campi Flegrei - lévő Solfatara-kráterben, Olaszországban
Nyitókép: Pixabay

Kitelepítésre is felkészülnek az olaszok egy vulkán miatt - szakértő értékel

Olaszország felkészül több tízezer ember esetleges evakuálására a Nápoly melletti vulkán keltette szeizmikus tevékenység miatt, derült ki a múlt héten. Erről a bejelentésről kérdeztük Harangi Szabolcsot, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatóját.

Akár több tízezer ember esetleges evakuálására is szükség lehet, ezért erre is felkészülnek a Nápoly melletti Campi Flegrei szupervulkán keltette szeizmikus tevékenység miatt - írta meg az Infostart is a helyi hatóságok október 5-i közlése alapján. Az olasz kabinet már megvitatta az új intézkedéseket, amelyek keretében egyebek között megvizsgálnák az épületek statikai biztonságát is az érintett térségben, mert az utóbbi hónapokban ott több földrengés volt. A földfelszín jelenleg havonta másfél centiméterrel emelkedik,
ami aggodalmat kelt az épületek biztonsága szempontjából.

Mindazonáltal több helyi kórház múlt héten evakuálási gyakorlatokat tartott, a politikai vezetés pedig tájékoztató füzetek osztását tervezi.

De felmerül a kérdés, hogy ki is törhet most a vulkán?

Harangi Szabolcs vulkanológus, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója az InfoRádióban elmondta: "egy új vulkánkitöréshez az kell, hogy magma is nyomuljon felfelé, de ezt egyelőre nem tudjuk bizonyítani. Ezek a földrengések, ez a felszínemelkedés még nem azért történik, mert magma nyomul felfelé, hanem egy mélybeli magmából jönnek ki a gázok, ezek gyengítik a földkérget és okoznak elmozdulásokat, felszínemelkedést".

A szakember - és nagyon sok olasz vulkanológus is - úgy véli, hogy

most inkább egy földrengéses, úgynevezett szeizmikus krízis van ezen a területen,

ez nem egy vulkánkitörés előjele, egyelőre.

1983-ban egyébként volt már egy tömeges kitelepítés Pozzuoli településen, ez mintegy 40 000 embert érintett.

Harangi Szabolcs mindazonáltal figyelmeztetett: óvatosnak kell lenni a veszélyről szóló közlésekkel és az ilyesfajta kitelepítési gyakorlatokkal.

"Nagyon óvatosan kell ezzel bánni, különösen Olaszországban, ahol a szakemberekbe - és minden ilyesmibe - vetett hit azért eléggé gyenge, tehát hogyha elvesztik a bizodalma a szakemberekben, akkor ha valóban bekövetkezik egy krízishelyzet, az már nagyon nehéz lesz majd kezelni" - mondta.

(A nyitóképen: Gőzöket és gázokat kibocsátó kénes fumarolák a Nápolyhoz közeli Pozzuoli városa mellett, a Flegrei-mezőkön - Campi Flegrei - lévő Solfatara-kráterben.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×