eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Youtube

Megtalálták a legrégebbi vízöblítéses vécét – hihetetlen a története

A kínai előkelőségek már évezredekkel ezelőtt használhattak vízöblítéses toalettet.

A 2400 éves toalett törött részeit, valamint egy görbe öblítőcsövet tavaly nyáron tárták fel egy kutatócsoport tagjai a kínai állami média szerint a Hszian területén található Yueyang régészeti lelőhelyen, egy ősi palota romjai között.

A lelet betekintést nyújt abba, milyen privilegizált életet élhetett az ország uralkodó elitje már évezredekkel ezelőtt is – írja a BBC a közelmúltban a nyilvánosság elé tárt felfedezés kapcsán.

A China Daily szerint a toalett valószínűleg az épületen belül helyezkedett el, a lefolyócső pedig egy, a falakon kívüli gödörbe vezetett.

Liu Rui, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének kutatója, az ásatást végző csoport egyik tagja szerint ezt a lehetőséget valószínűleg magas rangú tisztviselők számára tartották fenn a Hadakozó fejedelemségek korában (i. e. 475-221) és a későbbi Han-dinasztia idején (i. e. 206-tól i. sz. 220-ig). Hozzátette, hogy

a szolgák valószínűleg minden alkalommal vizet öntöttek a vécécsészébe, amikor azt használták.

Liu szerint nagyon kevés ókori példája van a vízöblítésese vécéknek, ez is a kínaiak tisztaság iránti elkötelezettségének bizonyítéka.

A tiszta vízöblítéses toaletthez való hozzáférés ma sem megoldott az ország több területén: Hszi Csin-ping ebben is változást szeretne elérni.

"A vécék kérdése nem kis dolog, ez a civilizált városok és vidékek építésének fontos szempontja" – nyilatkozta egy, a People's Daily című lapban 2018-ban megjelent cikkben. – Ezt a munkát a vidék revitalizációjának sajátos feladataként kell előmozdítani, és az ilyen, az emberek életminőségét befolyásoló hiányosságokat nagy erőfeszítésekkel kell pótolni."

Ezt megelőzően az első vízöblítéses vécét John Haringtonnek tulajdonították, aki állítólag

Erzsébet királynőnek telepített egyet a 16. században

– igaz, Északnyugat-Indiában 4000 éves vízelvezető rendszereket találtak, amelyek toalettekhez kapcsolódhattak.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×