eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb nemi betegség ellen érkezhet védőoltás

Biztonságosnak bizonyult a teszteken a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés okozója, a chlamydia elleni védőoltás - számolt be róla a BBC híroldala.

Ez az első ilyen vakcina, amelyet klinikai tesztekre bocsáthatnak - írták a kutatók a The Lancet Infectious Diseases című szaklapban.

A chlamydia baktériumok védekezés nélküli nemi érintkezéssel terjednek. A fertőzöttnek gyakran nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetei, ezért hívják a kórt csendes betegségnek. Antibiotikummal gyógyítható, azonban ha nem kezelik, komoly szövődményekhez vezethet, a termékenységet is veszélyezteti. Védőoltásra azért van szükség, mert ugyan a betegség kezelhető, újra el lehet kapni.

A vakcina a szakértők reményei szerint hosszú távú védettséget fog nyújtani.

A tesztek során az Imperial College London kutatói a védőoltás két változatát, valamit egy hatóanyag nélküli placebóinjekciót vizsgáltak 35 nő részvételével.

Mindkét változat biztonságosnak bizonyult, az egyik azonban ígéretesebb volt, a kutatók az utóbbit akarják a vizsgálatok következő szakaszában tesztelni.

"Az eredmények bíztatóak, mivel azt mutatták, a vakcina biztonságos és azt az immunválaszt váltja ki, ami megvédhet a chlamydia ellen. A következő tesztekkel azt kell bizonyítani, hogy valóban védelmet nyújt-e vagy sem. Reméljük, jövőre vagy két év múlva kezdődhet a következő vizsgálatsorozat, és ha jól megy, nagyjából öt év múlva lehet vakcinánk" - magyarázta Robin Shattock, a kutatás vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×