eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Egyre több férfi küzd a meddőséggel

Egyre több férfi küzd a meddőséggel, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években - mondta az InfoRádiónak Õsapay György a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora a témában rendezett konferencia kapcsán. A meddőségi problémák elemzésével foglalkozó szakember szerint a meddőség kialakulásért nemcsak a stressz tehető felelőssé, hanem az öltözködés és az étkezés is.

"Magyarországon csak a hatvanas évekből vannak adatok, de napjainkra az látszik, hogy lineárisan csökken a férfiak spermiumszáma, mind Magyarországon, Európában és Amerikában. De valamilyen oknál fogva az európai spermiumszám csökkenése intenzívebb, mint az amerikai" - mondta Õsapay György, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora az InfoRádiónak.

Hozzátette: a hazai népességfogyás ijesztő és ebben közrejátszik a spermiumszám csökkenése is.

"Manapság minden ötödik fiatal pár megtermékenyítési problémával küzd. Korábban úgy gondolták - és ezt az adatok is alátámasztották - , hogy fele-fele arányban felelősek a meddőségért a férfiak és a nők, azaz 40%-ban a férfiak, 40%-ban a nők és 20%-ban mindketten. A mai adatok szerint 60-70%-ban a férfiak a felelősek. A férfiak meddősége növekedett, míg a nőké nem változott. De összességében sajnos növekszik az úgynevezett lassan létrejövő megtermékenyülés gyakorisága" - fogalmazott az MTA nagydoktora.

Mint mondta, ennek oka az, hogy 5-10 évvel későbbre tolódott el a gyermekvállalás, de az öltözködés is felelőssé tehető, hiszen ma a férfiaknál elsősorban a szűk ruha, a szűk nadrág a divatos viselet.

"A fiatalokat ért munkahelyi, családi stressz is közrejátszik a meddőségben, a házasság ereje is gyengül, ez pedig nem adja meg azt a biztonságot, ami a reprodukcióhoz szükséges. Ezenkívül az étkezés minősége is fontos, gyakran hiányoznak a táplálkozásunkból vitaminok és nyomelemek" - véli Õsapay György.

Az MTA nagydoktora szerint a meddőségért régen mindig a nőket tették felelőssé, a férfiaknál csak a kilencvenes években került napirendre a kérdés.

"Még most is kevés férfi vallja be és ismeri el, ha fennáll a probléma. Ha egy fiatal párnál 1 évig nincsen fogamzás, akkor az orvos ajánlja, hogy a férfi is forduljon szakemberhez. Szerintem azonban előbb is érdemes elmenni, hiszen így nagyon sok fiatal pár elkerülné azt a stresszt, amely az 1 év során kialakul" - hangsúlyozta Õsapay György.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×