eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin

Drámaian nőtt a cukorbetegek száma

Drámaian nőtt a cukorbetegséggel élők száma a világon: idén a becslések szerint 382 millióan lesznek - jelentették be csütörtökön a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szakértői, akik úgy vélik, a betegség elleni háború vesztésre áll. Magyarországon csaknem 600 ezer cukorbeteg él.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiányos életmóddal áll összefüggésben. A kór egyre terjed, ahogy a fejlődő országok átveszik a nyugati, városias életformát.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb becslései alapján a betegség a világ felnőtt (21-79 éves) lakosságának 8,4 százalékát érinti. Az esetek becsült száma 2012-ben 371 millió volt, 2013-ra 382 millióra növekedett. A szervezet 2035-re 55 százalékos növekedést jósol, a betegséggel élők száma tehát 592 millióra emelkedhet.

Évente 5,1 millióan halnak meg a betegségben, vagyis minden hatodik másodpercben cukorbetegség vet véget egy életnek a világon - olvasható a betegségről összeállított atlasz új kiadásában. A betegek többsége 40-59 év közötti.

Magyarországon az atlasz szerint 2013-ban 573 ezer a cukorbeteg él, ez a felnőtt lakosság 7,61 százaléka. Évente 7514-en halnak meg a betegséggel kapcsolatos okok miatt.

A diabéteszes beteg vércukorszintje szabályozatlan, ebből pedig szövődmények sora származik, károsodhat többek között a vese, a látás és a szív. Gyógykezelés nélkül a betegség halált okozhat.

Úgy tűnik, a számok évről évre rosszabbak, a cukorbetegek száma az egész világon növekszik - hangsúlyozta David Whiting, az IDF közegészségügyi szakértője. A szövetség számításai szerint a betegség kezelésére évente a világon 548 milliárd dollárt (121 ezer milliárd forint) költenek, az összeg 2035-re valószínűleg 627 milliárd dollárra (139 ezer milliárd forintra) nő.

További aggodalomra ad okot, hogy az IDF becslései szerint 175 millió ember kezeletlen cukorbetegséggel él, többségük alacsony, illetve közepes jövedelmű országokban, ahol lényegesen kisebb az esélyük arra, hogy orvosi ellátáshoz jussanak.

Kínában él a legtöbb diabéteszes a világon. A jelenlegi 98,4 millióról 2035-re 142,7 millióra emelkedhet számuk az ázsiai országban. A kór legnagyobb arányban azonban a Csendes-óceán nyugati térségében élőket sújtja, a Tokelau-szigeteken, Mikronéziában és a Marshall-szigeteken a felnőttek több mint egyharmada cukorbeteg.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×