Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézze meg a Macskamancs-ködöt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új felvételeket közölt a Macskamancs-ködről (Cat's Paw Nebula), amelyet John Hercshel brit csillagász fedezett fel még 1837-ben. A felvételt a Chilében, a La Silla csúcson üzemelő 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóppal készítették speciális szűrők segítségével - olvasható a http://www.scientificblogging.com című tudományos hírportálon.

Az 5500 fényévnyire található NGC 6334 katalógusjelű Macskamancs-köd a Skorpió-csillagképben figyelhető meg, a teliholdnál valamivel nagyobb területet foglal el. Az egész csillagköd "átmérője" körülbelül 50 fényévnyi lehet.

A Macskamancs-köd vörös színben pompázik. A jelenség azzal magyarázható, hogy az általa kibocsátott fény kék és zöld komponenseit a kozmikus objektum és a Föld között lévő csillagközi anyag szétszórja, a vörös szín pedig a fiatal, és ennél fogva forró csillagok által kibocsátott hidrogénnek köszönhető.

Az "űrbeli macskamancs" galaxisunk egyik legaktívabb "csillagkeltetője". A gáz- és porköd fiatal, alig pár millió éves, fénylően kék csillagokat rejt, amelyek tömege Napunk tízszerese lehet, a keltető mélyén pedig - a kíváncsiskodó asztronómusok szeme elől elrejtve - "csillagembriók" fejlődnek. A csillagászok számításai szerint az NGC 6334 csillagok tízezreiből állhat.

Az égi jelenség jobb, alsó részén vöröses buborék látható: feltételezések szerint egy haldokló csillag által kibocsátott óriási mennyiségű anyagról vagy egy esetleg már felrobbant égitest maradványairól lehet szó.