eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nézze meg a Macskamancs-ködöt!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új felvételeket közölt a Macskamancs-ködről (Cat's Paw Nebula), amelyet John Hercshel brit csillagász fedezett fel még 1837-ben. A felvételt a Chilében, a La Silla csúcson üzemelő 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóppal készítették speciális szűrők segítségével - olvasható a http://www.scientificblogging.com című tudományos hírportálon.

Az 5500 fényévnyire található NGC 6334 katalógusjelű Macskamancs-köd a Skorpió-csillagképben figyelhető meg, a teliholdnál valamivel nagyobb területet foglal el. Az egész csillagköd "átmérője" körülbelül 50 fényévnyi lehet.

A Macskamancs-köd vörös színben pompázik. A jelenség azzal magyarázható, hogy az általa kibocsátott fény kék és zöld komponenseit a kozmikus objektum és a Föld között lévő csillagközi anyag szétszórja, a vörös szín pedig a fiatal, és ennél fogva forró csillagok által kibocsátott hidrogénnek köszönhető.

Az "űrbeli macskamancs" galaxisunk egyik legaktívabb "csillagkeltetője". A gáz- és porköd fiatal, alig pár millió éves, fénylően kék csillagokat rejt, amelyek tömege Napunk tízszerese lehet, a keltető mélyén pedig - a kíváncsiskodó asztronómusok szeme elől elrejtve - "csillagembriók" fejlődnek. A csillagászok számításai szerint az NGC 6334 csillagok tízezreiből állhat.

Az égi jelenség jobb, alsó részén vöröses buborék látható: feltételezések szerint egy haldokló csillag által kibocsátott óriási mennyiségű anyagról vagy egy esetleg már felrobbant égitest maradványairól lehet szó.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×