eur:
390.72
usd:
364.03
bux:
68154.98
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A kémműhold, amely az árnyékunk alapján is megtalál minket

A kémműholdak hamarosan képesek lesznek arra, hogy azonosítsanak valakit akár az árnyéka alapján.

Az űrbéli szerkezetek egy számítógépes program segítségével követik majd az árnyékok mozgását a talajon, így az egyéneket a helyváltoztatásuk közben lesznek képesek azonosítani.

A technikát, amelyet csak mozgás-analizátornak neveznek, nagyon nehéz megtéveszteni, hiszen természetes mozgásunk milyenségét alig-alig tudjuk befolyásolni. Épp ezért hasznos lehet majd bűnözők vagy terroristák felkutatásában.

A NASA, az Egyesült Államok űrkutatási központja által kifejlesztett eszköznek egy nagy hátránya van: nem használható azon területek monitorozására, ahol már lement a nap.

A technika kifejlesztése egyelőre kezdeti stádiumban van. Mint ahogy azt Adrian Stoica, a NASA egyik fejlesztője egy edinburgh-i konferencián elmondta: hosszú éveket kell várni arra, hogy a kémműholdat valóban használni tudja a katonaság, a rendőri szervek és más nyomozók.

Rámutatott arra is: ha elkészülnek vele, az eszközt kiválóan tudják majd használni afganisztáni vagy iraki terroristák felkutatásához, de elképzelhető, hogy az esős, ködös Manchesterben már problémákba ütköznének a nyomozók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×