eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lepkék is nézték az Eb-döntőt

Cristiano Ronaldo szempillájára szálltak, Didier Deschamps francia szövetségi kapitány hátán csapatostul megpihentek a pillék vasárnap este az labdarúgó Európa-bajnokság döntője idején. Az éjjelilepke-invázió okairól a Magyar Természettudományi Múzeum Lepkegyűjteményének preparátora beszélt az InfoRádióban.

Katona Gergely elmondta: „a lepkéket több dolog vonzza; az édes illatok, a virágok, a különböző színek, az éjjeli lepkéket pedig a mesterséges fények is. Különböző spektrumú fények vannak, különböző hullámhosszok különböző lepkecsoportokat vonzanak. Nagy erejű halogénfényekkel mi is csalogatjuk a lepkéket a múzeumban.”

A Magyar Természettudományi Múzeum Lepkegyűjteményének preparátora jelezte, különböző elméletek vannak, biztosat senki nem tud arról, miért vonzza a mesterséges fény a lepkéket.

„Az egyik legvalószínűbb elmélet az, hogy a tájékozódáshoz szükségük van a fényre, a Hold fényéhez igazodva mozognak. Nem minden lepkére igaz ez, de van, amelyik így csinálja. Megzavarja, hogy a repülési időszakukban éjszaka világosság van, ezért elindulnak a fény felé, és leülnek, megpihennek, leszállnak a gyepre, a focimeccsen a nézőkre, edzőkre és a focistákra is” - mondta Katona Gergely.

Hozzátette, a lepkék aktivitása az időjárástól függ. Frontok előtt sokkal aktívabbak, esőfront előtt például sokkal nagyobb számban jelennek meg. Korábban is felkapcsolták a lámpákat, azok is odacsalhatták őket, így vasárnap több éjszakának a lepketermése gyűlt össze, amit kihasználtak a ragadozómadarak is, ették a lepkéket – fűzte hozzá a Magyar Természettudományi Múzeum Lepkegyűjteményének preparátora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×