eur:
392.45
usd:
354.04
bux:
73007.2
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Illés Fanni úszó a magyar zászlóval a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepségén a párizsi Champs-Elysées-n 2024. augusztus 28-án.
Nyitókép: Illés Fanni úszó a magyar zászlóval a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepségén a párizsi Champs-Elysées-n 2024. augusztus 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Gáspár Tamás negyedik lett a rangsorolón, két magyar döntős az uszodában

Konkoly Zsófia és Adámi-Rózsa Zsanett döntőben úszik.

A magyar csapat egyik zászlóvivője, Gáspár Tamás negyedik lett a csütörtök délelőtti rangsorolón a kerekesszékes íjászok W1-es kategóriájában, az úszóknál pedig az első versenynapon érdekelt három magyar közül kettő jutott be az esti döntőbe a párizsi paralimpián.

A 45 éves Gáspár, aki három éve, Tokióban az ötödik helyen végzett, a 72 lövésből 655 kört ért el a 13 fős mezőnyben az Invalidusok előtti téren kialakított pályán. Ez azt jelenti, hogy a vasárnapi kieséses versenyben az utolsó helyen záró hazai versenyző lesz az első ellenfele, a negyeddöntőbe jutásért.

"A megnyitó után, ahogy terveztük, eleget tudtam pihenni, mert a bevonulás után nem vártuk meg a műsor végét, hanem visszamentünk a faluba - mondta az MTI-nek a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres világkupa-győztes sportoló. - Jók voltak ma a körülmények, bár izgult mindenki. Kicsit csalódott vagyok, hogy a verseny közbeni második helyről hátrébb csúsztam, de menet közben íjat kellett cserélnem. Ahogy becseréltem a másodikat, már minden rendben volt, csak be kellett állítani."

A magyar paraíjász azt mondta: a kieséses szakaszban szerinte egyszerű lesz az első meccse, bár a közönség nyilván francia riválisát támogatja majd, de ezt ő előzetesen gyakorolta. Arra a kérdésre, hogy a végén milyen eredménnyel lenne elégedett, kijelentette: az aranyéremmel.

Gáspár Tamás Angliában él és készül, 34 évesen került kapcsolatba a parasporttal, miután gerincvelőgyulladás következtében mellkastól lefelé lebénult.

A délelőtti program során az úszók is bemutatkoztak a Paris La Défense Arénában, az előfutamokban. A három éve ebben a számban ezüstérmes Konkoly Zsófia (S9) elsőként csapott a célba 400 méter gyorson és összesítésben a második helyen jutott az esti döntőbe, Adámi-Rózsa Zsanett (S2) pedig egy negyedik hellyel kezdett 100 méter háton és hetedikként került a fináléba. A Párizsban öt számban is induló, paralimpiai bajnok Pap Bianka (S10) 50 méter gyorson kezdett - vagy melegített -, de ebben nem sikerült bekerülnie a legjobb nyolc közé, 29.17 másodperces idejével összesítésben a 14. helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány -  Gyökeresen  megváltozott  Oroszország megítélése
NATO-tagság a láthatáron?

Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány - Gyökeresen megváltozott Oroszország megítélése

Alig egy hónappal a szeptember végi parlamenti választások előtt régi adósságát törlesztette a Karl Nehammer kancellár vezette, a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöld Pártból álló koalíciós kormány. Az ORF közszolgálati médium beszámolója szerint a kabinet elfogadta a több mint ötven oldalas új nemzetbiztonsági stratégia tervezetét, amelyet haladéktalanul a parlament elé terjesztenek. Az új stratégia középpontjában az ukrajnai orosz háború következményeivel való szembenézés és ettől elválaszthatatlanul semleges országként a NATO-val való együttműködés erősítése szerepel.

Kiderült, mi okozhatta a kisiklást a Keleti pályaudvarnál

A vasárnap este Kolozsvár felől érkező Claudiapolis InterCity kisiklása számos vasútvonal közlekedését borította fel, a Keleti pályaudvaron megszűnt a forgalom több mint egy napra. A vizsgálat kiderítette, hogy egy viszonylag aprónak tűnő hiba okozta a fennforgást.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×