eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A gólszerző Arijan Ademinek, a horvát csapat játékosának (j) gratulálnak társai, Bruno Petkovic (b) és Izet Hajrovic a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Dinamo Zagreb visszavágó mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2019. augusztus 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ennyit változott a Dinamo Zagreb tavaly óta

A Ferencváros – akárcsak egy évvel korábban – a horvát bajnok Dinamo Zagrebet kapta a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. 2019 nyarán a Dinamo a hazai 1-1 után 4-0-ra nyert a Groupama Arénában, ott, ahol majd a szeptember 15-i (vagy 16-i) mérkőzést is rendezik. Az, hogy mi történt az elmúlt egy évben a Szergej Rebrov által irányított zöld-fehéreknél, mindenki tudja. De mi változott a horvátoknál?

A Dinamo a 2019–2020-as sorozatban továbblépett a playoff-körből is, majd a csoportkörben bemutatkozásként 4-0-ra megverte a bergamói Atalantát. Ezzel nagyjából el is lőtte a puskaporát, negyedik lett a csoportjában, de nem árt kiemelni: mind a három előtte végzett csapat, a Manchester City, az Atalanta és a Sahtar Donyeck legalább a negyeddöntőig, azaz a legjobb nyolcig jutott a tavaszi-nyári folytatásban a BL-ben, vagy (az ukránok esetében) az Európa-ligában.

A horvát bajnok Budapesten a Livaković – Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac – Moro, Ademi, Dani Olmo, Hajrović – Petković, Oršić tizeneggyel kezdett, beállt még Gojak, Šitum és Majer. Rajtuk kívül a zágrábi mecsen játszott még Lešković és Gavranović. Ez tizenhat futballista.

Közülük

Dani Olmót klubrekordhoz közeli összegért, 21 millió euróért eladta a Dinamo az RB Leipzignek,

vele kapcsolatban ritkán emlegetik, hogy 2014-ben, 16 évesen került Zágrábba, ingyen. Leškovićot kölcsönadta a klub a Lokomotivának, elment egy kiegészítőember, Šitum Törökországba (Kayserispor).

Idén nyáron távozott Nikola Moro, mégpedig 8,5 millió euróért a Lokomotiv Moszkvához, a lengyel Damian Kądzior pedig kettőért a spanyol Eibarhoz. A többiek elvileg az edző rendelkezésére állnak.

A Dinamo három bajnokit játszott eddig az idényben, mindegyiket megnyerte, 11-1-es gólkülönbséggel. Vasárnap, például, az NK Osijeket verte, 4-1-re. Tekintettel a nemzetközi szereplésre – szerdán a Dinamo tizenegyesekkel verte ki Kolozsváron a román bajnok CFR Clujt – elég sok futbalilsta szerepelt az első három fordulóban, huszonegy.

A négy távozót levonva tizenketten maradnak a tavalyi, a Ferencváros elleni szereplők közül, a sérült Perić és Hajrović még nem szerepeltek a mostani bajnoki szezonban, a többiek igen.

Kolozsváron a Livaković – Stojanović, Dilaver, Théophile-Catherine, Leovac – Gojak, Ademi, Ivanušec, Majer – Gavranović, Oršić tizenegy kezdett, a meglepetés, hogy a keret legjobbja, a válogatott Bruno Petković csak csereként állt be, egyébként a koszovói Kastratihoz, Gvardiolhoz és az iráni Moharramihoz hasonlóan.

Kastratit és Ivanušecet tavaly a Lokomotivától vette a Dinamo, e klubbal nagyon jó a kék-fehérek kapcsolata. A koszovói középpályás és Moharrami is ott töltötte a 2019–2020-as idényt, vagy annak első részét, kölcsönjátékosként.

A kolozsvári (egykori) vasutasklub ellen nem lépett pályára, viszont mind a három bajnokin játszott a walesi Robert Lee Burton, aki az Arsenal nevelése, 2019-ben a Dinamo második csapatához csatlakozott.

Az előző esztendőhöz képest új név még a francia védő, Kévin Théophile-Catherine, aki éppen csak felépült a tavalyi budapesti mérkőzésre, de végül nem játszott a Groupama Arénában. Most sem fog, mert mivel piros lapot kapott a CFR Cluj ellen, eltiltás vár rá.

Tizenhárom hónapja még Nenad Bjelica irányította a Dinamót, április 16-án Igor Jovićević váltotta. Tőle vette át a Dinamót a sportigazgatói posztot is betöltő Zoran Mamić.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×