eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Párizs beindult

A 2024-es olimpia megrendezésére pályázó Párizs megkezdte a nemzetközi kampányát. A pályázat hivatalosan angol nyelvű "Made for Sharing" szlogenjét a francia nemzeti színekkel megvilágított Eiffel-toronyra péntek este kivetítve fedték fel a szervezők.

"Az olimpiai játékok szenvedélyét példa nélküli ünnepléssel szeretnék megosztani a stadionokban és az utcákon is" - mondta a nemzetközi sajtó képviselőinek Tony Estanguet, a párizsi pályázati bizottság társelnöke. Az angol nyelvű szlogennel pedig egyetemes jelleget kívánnak a szervezők a francia pályázatnak kölcsönözni.

A háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös vb-győztes francia szlalomkenus kiemelte, hogy az olimpiai játékokhoz hasonlóan Párizs városa is a megosztás jelképe, ezért számos olyan eseménnyel készül a francia főváros, amelyet nem kizárólag a sportlétesítményekben, hanem a közösségi tereken kívánnak megszervezni, azért, hogy mindenki részese lehessen az olimpiának.

Néhány órával azután, hogy egy feltételezhetően iszlamista elkövető késsel támadt járőröző katonákra a Louvre múzeumánál, Bernard Cazeneuve kormányfő a nemzetközi sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a biztonsági erők gyors válasza bebizonyította, hogy Párizs kiválóan felkészült az olimpia biztosítására, a rendőrség hatékonyan tud fellépni. Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években Franciaország harminc világversenyt rendezett, s egyiken sem voltak biztonsági gondok.

"Franciaország folyamatosan fejleszti a biztonsági intézkedéseket a nagy események biztosítására" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "A terrorfenyegetettség mindenhol jelen van a világban. Miután minket már ért támadás, adaptáltuk az erőinket. Ezt tettük a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon, ezt tesszük majd 2024-ben is" - tette hozzá.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Franciaországban a pályázatot egyaránt a kormányzat és a politikai ellenzék, valamint a civil társadalom, a szakszervezetek és az üzleti világ is támogatja. "Párizs hidakat, nem pedig falakat épít" - fogalmazott Bernard Cazeneuve.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere is azt emelte ki, hogy a köztereken Párizsban nagyon magas szintű a biztonság. "Párizs valóban egy globális város, európai város, olyan város, amely mindenkié. Ahhoz, hogy valaki párizsi lehessen, nem kell, hogy Párizsban szülessen" - fogalmazott a spanyol származású városvezető.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken megkapta a párizsi pályázati dokumentáció harmadik részét, amelyben a szervezők konkrétan részletezik, hogyan képzelik el a sportversenyek rendezését, a helyszínek közötti közlekedést, a versenyzők elszállásolását. A tervek szerint az olimpikonok 85 százaléka félórás távolságon belül, 30 százalékuk pedig ötperces távolságra lakna a versenyek helyszínétől.

A pályázat szerint Párizsban 90 ezer hotelszoba áll majd rendelkezésre a belváros tíz kilométeres körzetében az olimpia idején, a játékokhoz szükséges létesítmények 95 százaléka pedig - a szervezők szerint - már készen áll.

Párizs 1900-ban és 1924-ben rendezett nyári olimpiát. A NOB a 2024-es helyszínről, azaz a Los Angeles-i, a párizsi és a budapesti pályázatról szeptember 13-án, a limai kongresszusán dönt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×