eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Sós Csaba lett az úszók szövetségi kapitánya

Megtartotta első teljes ülését a Magyar Úszó Szövetség elnöksége az újonnan megválasztott elnök, Bienerth Gusztáv vezetésével. A szakmai munkát egy új, héttagú edzői bizottság irányítja a szakmai alelnök, Sós Csaba vezetésével, aki a szövetségi kapitányi posztot is betölti a jövőben.

A maratoni elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Bienerth Gusztáv  összefoglalta a döntéseket, melyek közül a szakmai munka irányításának átalakítása kívánkozik az élre. Ennek értelmében az eddigi rendszert módosítják: egy héttagú edzőbizottság irányítja a szakmai munkát, beleértve a felnőtt- és az utánpótlás-válogatott vezetését, illetve a nyíltvízi szakágat. A testület vezetője a szövetségi kapitány tisztet is betölti: csütörtöktől Sós Csaba szakmai alelnök kapta ezt a megbízatást.

Bienerth Gusztáv elmondta, két elnökségi tag, Sass Katalin és Kiss László azonnali hatállyal lemondott, az ő helyükre az április 30-ai közgyűlésen választják meg az új tagokat. Akárcsak a szövetség új főtitkárát, hiszen Szántó Éva megvált tisztségétől, miután több mint egy éve a FINA Világbajnokság szervezéséért felelős BP2017 Nkft. munkáját irányítja, és a jövőben is erre a feladatára kíván koncentrálni.

Szántó Éva az ülésen részletes tájékoztatást adott az előkészületekről az elnökség tagjainak.

A MÚSZ újonnan megválasztott elnöke a programját is ismertette a tagokkal, akikkel egyetértésben kitűzték a célokat 2017-re, eszerint a szolgáltató szövetség alapjainak lerakását, illetve egy 2024-ig érvényes szakmai és sportágfejlesztési stratégia elkészítését – melybe természetesen az idei év szakmai programja is beletartozik, minden eddiginél nagyobb, 460 millió forintos forrással megtámogatva.

Sós Csaba elöljáróban leszögezte, „harminc éve várok arra, hogy ez a nap eljöjjön. Az úszás sportág minden létező ágát műveltem, versenyzőként, edzőként, tanárként, egyetemi jegyzetet, tankönyvet fordítottam, írtam, boldogan állok bele a feladatba.”

Az új kapitány kijelentette, „a legnagyobb előnye a magyar úszósportnak, és a sikereink kulcsa, hogy ma húsz-huszonöt olyan edző van, akihez ha bemegy egy olyan tehetség, mint anno Nyíregyházán Szabó Tünde, vagy most Pécsett Kenderesi Tamás, akkor el tudják vinni a világszínvonalig.”

Sós Csaba maximálisan támaszkodni kíván az edzők véleményére, és a struktúra-váltás ellenére mindenképp számít az eddig juniorkapitányként dolgozó Petrov Ivánra, illetve a nyíltvízieket vezető Gellért Gáborra, őket elsőként kívánja jelölni a hétfős grémiumba, emellett pedig természetesen a legeredményesebb úszó, Hosszú Katinka edzőjét-férjét, Shane Tusupot is.

A válogatási elvekkel kapcsolatban egy döntő változásról számolt be a szakvezető: az eddigiekkel ellentétben a budapesti világbajnokság előtt a legfontosabb határvonal az országos bajnokság zárónapja (április 22.). Aki addig teljesíti az A-szintet, és az adott számban a legjobb két idő egyikének birtokosa, garantáltan csapattag lesz, nem üthető ki a vb-ig. Vagyis ezt követően csupán a még „üres helyekre” lehet pályázni a kvalifikációs időszak június végi zárásáig, azaz olyan számokban lehet kvótát szerezni, amelyben nincs még A-szintidőt elért úszó (vagy csak egy van).

Kérdésre válaszolva Bienerth Gusztáv elmondta, üzenet-értéke volt, hogy Hosszú Katinkával és férjével közösen járták be a Dagály Úszó Arénát, „ez az elindult párbeszédnek kézzel fogható eleme.” Az elnök hozzátette, nem tudja elképzelni a 2017-es világbajnokság promócióját Hosszú Katinka nélkül, és információi szerint nemsokára létrejöhet a megállapodás a legeredményesebb úszónő és a szervező-bizottság között. Jelezte azt is, a Cseh László által szervezett sportolói megbeszélésre hamarosan sor kerül: február elsején találkozik a petíciót aláírókkal, illetve minden olyan válogatottal, aki érdeklődik e megbeszélés iránt.

Bienerth Gusztáv a Dagályban tett látogatás kapcsán kijelentette, „fantasztikus épület, csodálatos minőségben, mindent tud, amit egy ilyen világszínvonalú létesítménynek tudnia kell, minden benne van, ami szem-szájnak ingere, itt az úszók valóban a legjobb feltételek között készülhetnek majd.”

Jó hír, hogy a melegítő-medence – amennyiben a használatbavételi engedélyek kiadása rendben megtörténik – már február közepétől az úszók rendelkezésére áll, ami óriásit javít majd a jelenlegi, nem feltétlenül ideális edzéslehetőségeken.

Bár az országos bajnokságot nem itt tartják, de több város is jelezte, szívesen megpályázza a rendezést – erről hamarosan megszületik a döntés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×