eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

Hosszú Katinka Rio után javított

Amihez egy egész viadal kellett két éve, Dohában, az már három nap alatt összejött Hosszú Katinkának: a riói második hely után a 200 hát megnyerésével immár a negyedik aranyérmét szerezte a windsori rövidpályás úszó világbajnokságon.

Tizedik rövidpályás világbajnoki aranyérmét szerezte Katinka, továbbá a 18. érmet – így immár a hölgyek között is egyedül listavezető az ezt számon tartó örökranglistán. Igaz, a két érem-per-nap ritmust most nem tudta tartani: a nap másik döntőjére elfogyott, miután a program gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy normálisan hangolódjon a 800 gyorsra.

A kétszáz hát után még felpörgött a 100 vegyes középdöntőjére – olyannyira, hogy egy másodperccel volt gyorsabb mindenkinél –, ezután viszont a szokásos „tejsavtalanítás” helyett a 200 hát eredményhirdetésén volt jelenése, majd szinte azonnal következett a leghosszabb táv, és itt hamar kiderült, hogy az egész este erre hangoló ifjú vetélytársakkal nem veheti fel a versenyt, így végül 8. lett (fájdalomdíjként az az 500 dollár említhető, amelyet a FINA fizet, hiszen minden döntőst jutalmaznak).

Rajta kívül középdöntőseinknek szurkolhattunk, ám a száz vegyesen úszó Földházi Dávidnak és Verrasztó Evelynnek nem igazán volt esélye, annál közelebb járt az 50 gyors fináléjához Lobanovszkij Maxim, de a győri versenyző elkövetett egy apróbb hibát, nem rúgta el magát eléggé, hamar feljött a víz alól, és így telibe kapta a fordulók generálta hullám – ebben a számban nagyjából ennyin múlik annak a 0.09 másodperces hátránynak az összeszedése, amellyel Maxim lemaradt a döntőről.

Edzője, Petrov Iván csak annyit mondott: „Semmi vész, amikor tavaly Győrbe költözött Maxim, 23 másodpercet tudott. Most 21.4-nél tart, és lesz ez még jobb. Tizenegyedik egy olyan mezőnyben, ahol nem huszonvalahányan indultak, mint sok más számban, hanem százhatvanan. Ennek fényében azért ez egy elég jó helyezés.”

Versenyzői nyilatkozatok

Hosszú Katinka: „Úgy gondolom, eddig elég jól sikerült a világbajnokság, bár vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de ez törvényszerű, amikor ennyi számot úszik az ember. A mai nyolcszáz gyors például nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de sajnos az előző szám után nem tudtam rendesen levezetni, és ez visszaütött. Viszont most jön végre egy kis pihenő. A kétszáz hát aranyérmének örülök, igazából most ennyi is elég volt, a száz vegyes jól sikerült, kíváncsi leszek, holnap mire leszek képes ebben a számban, mert este nekem ez lesz az első a programban.”

Verrasztó Evelyn: „Sajnálom, hogy nem sikerült egy perc alá kerülnöm, egyértelműen az első ötven miatt, sokkal lassabb volt, mint kellett volna. Nem fognám a kétszáz gyors készülésre, egyszerűen keményebben el kellett volna kezdenem a távot."

Lobanovszkij Maxim: „Megint a forduló... Nem rúgtam el magam eléggé, túl hamar jöttem fel a víz alól, beleütköztem a hullámba, ez pont elég volt ahhoz, hogy picit lelassuljak... Ebben a számban ennyin múlik. Nagyon dühös vagyok, a váltóban első emberként 21.41-et úsztam, azzal most döntős lehettem volna..."

Földházi Dávid: „Sajnálom, mert semmi olyat nem éreztem közben, hogy ez gyengébb lenne, mint a délelőtti úszás. Körülbelül minden úgy sikerült, hogy terveztem, azt gondoltam, gyorsabb vagyok, mint délelőtt. Lehet, hogy a hullámok miatt lett ilyen az idő, de az előfutamban is a szélén úsztam, azaz erre nem fognám semmiképpen. Ez most így sikerült, de nem vagyok elkedvetlenedve, megyek tovább."

Eredmények

    Férfiak:

    200 m mell, világbajnok:

    ------------------------

   Marco Koch (Németország) 2:01.21 perc

2. Andrew Willis (Nagy-Britannia) 2:02.71 

3. Mihail Dorinov (Oroszország) 2:03.09 

    100 m pillangó, világbajnok:

    ----------------------------

   Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 48.08 - új világcsúcs

2. Tom Shields (Egyesült Államok) 49.04

3. David Morgan (Ausztrália) 49.31 

    Nők:

    100 m gyors, világbajnok:

    -------------------------

   Brittany Elmslie (Ausztrália) 51.81 másodperc

2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 51.92 

3. Penny Oleksiak (Kanada) 52.01 

    200 m hát, világbajnok:

    -----------------------

   HOSSZÚ KATINKA 2:00.79 perc

2. Darina Zevina (Ukrajna) 2:02.24

3. Emily Seebohm (Ausztrália) 2:02.65

    800 m gyors, világbajnok:

    -------------------------

   Leah Smith (Egyesült Államok) 8:10.17 perc

2. Ashley Twichell (Egyesült Államok) 8:11.95

3. Klah Melverton (Ausztrália) 8:16.51 

...8. HOSSZÚ KATINKA 8:36.76

    4x50 m vegyes vegyesváltó, világbajnok:

    ---------------------------------------

   Egyesült Államok (Tom Shields, Lilly King, Kelsi Worrell, Michael Hunt Chadwick) 1:37.22 perc

2. Brazília 1:37.74

3. Japán 1:38.45 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×