eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Murray duplán nyert

Andy Murray nyerte meg a férfi teniszezők 7,5 millió dollár (2,15 milliárd forint) összdíjazású londoni ATP-világbajnokságát, mivel a vasárnapi döntőben két szettben, 6:3, 6:4-re legyőzte Novak Djokovicot, ezzel ő zárja világelsőként az évet.

A finálé különlegességét az adta, hogy - a sportági történelemben először - a szezon utolsó meccsén derült ki az év végi világelső személye. Murray múlt hétfőn váltotta Djokovicot az ATP-rangsor élén, a szerb játékos nevével megszakítás nélkül 122 héten át, összesen pedig 223 hétig kezdődött a lista.

A vasárnapi mérkőzés győztese az első brit férfijátékos, aki a számítógépes világranglista 1973-as bevezetése óta az élen fejezi be az évet.

Djokovic a csoportkörben csupán egy szettet veszített, a szombati elődöntőben pedig mindössze 65 perc alatt intézte el a minimális ellenállást tanúsító japán Nisikori Kejt. Murray ugyanakkor igencsak megszenvedett a fináléért: meccslabdáról fordítva verte 3 óra 38 perc alatt a kanadai Milos Raonicot, és sorozatban 23. mérkőzését nyerte meg. Legutóbb szeptember 8-án, a US Open negyeddöntőjében kapott ki (Nisikoritól), azóta a pekingi, a sanghaji, a bécsi és a párizsi versenyt is megnyerte.

A két 29 éves sztár - Djokovic egy héttel idősebb vasárnapi ellenfelénél - eddig 34 alkalommal találkozott, és különpárharcukban a szerb vezetett 24-10-re. A meccsek felére döntőben került sor, legutóbb a Roland Garros májusi fináléjában Djokovic nyert négy szettben.

Ezúttal az első játszma Murrayé volt, 46 perc alatt nyerte ezt a szakaszt úgy, hogy 4-3-as vezetésénél elvette Djokovic adogatását, majd hozta a sajátját.

A következő szett is jól indult számára, rögtön brékelte Djokovicot, aztán 3-1-nél még egyszer, ezzel jelentős előnybe került. Csakhogy a szerb játékos ezután elvette a skót adogatását, majd nyerte a sajátját, ezzel 4-3-ra felzárkózott. Murray 5-4-nél a mérkőzésért szervált és harmadik meccslabdáját értékesítve nyert, csaknem egy és háromnegyed órás mérkőzésen.

Ami a pénzdíjakat illeti, a veretlen világbajnok 2,391 millió dollárt kap, bónuszként pedig hárommilliót a világelsőségért, azaz 5,391 millióval (1,57 milliárd forint) gazdagodik. A vesztes 1,261+1,5 azaz 2,761 millióval vigasztalódhat.

A nyolcfős, szezonzáró szupertornának az O2 Arena adott otthont.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×