eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Róma nem akar olimpiát

Róma polgármestere megvonja a város támogatását a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól - jelentette a római városházára hivatkozva szerda reggel a Reuters brit hírügynökség.

Raggi délután találkozik Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével, és sajtótájékoztatót is tart az ügyben.

A júniusban megválasztott főpolgármester többször hangsúlyozta, hogy az anyagi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Ha Róma visszalép, akkor Budapest mellett már csak két város marad versenyben, Los Angeles és Párizs. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

A mostani városházi bejelentés előrevetíti, hogy Rómának szinte semmi esélye sincs a rendezésre, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű a kandidálásban. Úgy még egyetlen város sem rendezett ötkarikás játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

Malago még hétfőn úgy nyilatkozott, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha a visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

A CONI elnöke szerint a visszalépés "borzasztó nemzetközi szégyen" lenne és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy "a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

Emlékeztetett, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az olimpiai kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×