eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Mocsai: a lakosságot is szolgálja majd az új campus város

Világszínvonalú lesz a Testnevelési Egyetem felújítása és bővítése – mondta Mocsai Lajos, az intézmény rektora az InfoRádiónak.

A Testnevelési Egyetem a rendszerváltozás óta kimaradt mindennemű fejlesztésből. Ebből adódóan mára végképp elkerülhetetlenné vált az egyetem létesítmény-rendszerének modernizálása – mondta el az InfoRádiónak a Mocsai Lajos.

A Testnevelési Egyetem rektora beszámolt arról, hogy a megkezdett modernizálás két fő ponton zajlik. Egyfelől elindult a tartalmi megújulás az önállósulás után a teljes curriculum: a tantervek, a minta tantervek elkészítésével és az új szakrend 2017-ben való bevezetésével. Emellett új létesítményekre is szükség van, hiszen 19. századbeli, rendkívül rossz állapotban lévő sportfelületekkel rendelkeznek.

„E téren első lépés a Sportkórház 12 éve bezárt Alkotás úti épületének főépületté való belső építészeti engedélyeztetése. Várhatóan januártól megkezdődik ennek a mínusz két szinttől a felső tetőszint befejezéséig való belső építészeti munkálata. Ezután ide át tudjuk költöztetni néhány kutatóépületünket, tanszékünket, gazdasági vezetésünket és egyéb vezetési központunkat” - ismertette a terveket az intézményvezető.

Ezek után következik a második lépcsőfok, amelynek során előreláthatólag közel egy időben az egyetem sportfelületei – főként az Alkotás utcai centrum, illetve a Csörsz utcai pálya - újulnak meg. Az engedélyeztetési terv és a végleges tervdokumetáció elkészítése a következő hetekben, hónapokban zajlik.

Az „első kapavágás” tehát a belsőépítészeti munkálatokkal már decemberben megtörténik. 2018-ban pedig szeretnék átadni az immár nemzetközi színvonalú sportági gyakorlófelületeinket – hangsúlyozta a rektor.

Azt is jelezte, hogy a beruházássorozat első ütemének költségei 40 milliárd forint körül alakulnak.

„Az építkezés különleges, bravúros lesz, hiszen megpróbáljuk összekötni az itt lévő kerületeket a sportfelületeinkkel és lehetőséget adunk az embereknek a sportolásra. Másrészt a 2017-ben induló új oktatási rendünkben kiemelkedő szerepet kapott és visszaállított szakedzői diplomás képzésünk és a mesterkurzusaink várhatóan végre olyan méltó környezetbe kerülnek, ahol már tudjuk fogadni az egyre több külföldi érdeklődőt is. Most ez lehetetlen” - mutatott rá Mocsai Lajos.

A rektor azt is hangsúlyozta, hogy az építkezés valójában együtt szolgálja a városkép kialakítását, az életminőség fejlesztését és magának az egyetemnek a megújulását.

Egy olyan campus várost alakítunk ki, amely nemcsak a diákoké, hanem az itt élő lakosságot is szolgálja majd – mondta Mocsai Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×