eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nehezen bírták a stresszt az edzők Rióban

Leginkább a versenyek szokatlan időpontja jelentett kihívást a riói olimpián - mondta az InfoRádiónak a 37 fős magyar olimpiai úszóválogatott orvosa, a Városmajori Szív -és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Merkely Béla szerint a felkészítésben a jól időzített átállás lehet az egyik kulcskérdés a jövőben.

Komoly egészségi probléma nem merült fel Rióban, a legfőbb kihívást a versenyek szokatlan időpontja jelentette – mondta az InfoRádióak Merkely Béla, az olimpiai úszóválogatott orvosa. A Semmelweis Egyetem rektorhelyettese szerint még egy jól akklimatizálódott sportoló számára is komoly kihívást okozott, hogy helyi idő szerint este 10 órakor kezdődtek a döntők. A magyar időzónára átvetítve az úszók csúcstevékenységet éjszaka 3 és 5 között kellett teljesíteni, ez a mindennapi életben az alvás ideje. Azok tudtak igazán jól szerepelni az olimpián, akik ehhez alkalmazkodni tudtak – fejtette ki.

„Ehhez nem volt elég, hogy egy héttel korábban megérkeztek Rióba az úszók, ehhez edzőtáborokon kellett részt venni, és az is sokat segített, hogy előtte számos versenyen indultak ebben a régióban, ahogy azt Hosszú Katinka is tette. Ezt a jövőben hangsúlyozottabban kell figyelembe enni” - emelte ki Merkely Béla.

A Városmajori Szív-és Érsebészeti Klinika igazgatója szerint egy ekkora létszámú csapatnál mindennap vannak teendők, kérdések, így izomhúzódásokkal, bélrendszeri panaszokkal, félsólégúti huruttal, szemészeti, fülészeti problémákkal is kellett foglalkozni.

„Ahol ilyen jelentős fizikai teljesítményre és pszichés koncentrációra van szükség, a legkisebb eltérésnek is jelentősége van, ezért a szakmánk legszélesebb szintjén kellett segítséget adni” - közölte.

Beszámolt arról is, hogy a verseny okozta stressz miatt néhány edzőnél előfordultak kardiovaszkuláris eltérések - szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, vérnyomáskiugrás -, amelyek hatékony orvosi beavatkozást igényeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×