INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

triatlon

tisztifőorvos

lágymányosi öböl

fertőzött

Nem lehetett volna megrendezni a hétvégi budapesti triatlonverseny úszószámát?

InfoRádió / MTI

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szerint a tisztifőorvos szóbeli tájékoztatása alapján a Lágymányosi öböl vize sportolásra alkalmatlan, ezért nem lehetett volna megrendezni a hétvégi budapesti triatlonverseny úszószámát, ugyanakkor a szervezők szerint nem volt baj a víz minőségével.

Az MTSZ keddi tájékoztatása szerint figyelmeztették az Ironman 70.3 Budapest elnevezésű viadal rendezőit, hogy fertőzött a víz, ennek ellenére vasárnap megtartották a viadal úszás részét a Dunában.

Ezzel szemben Csomor Tamás, a versenyt szervező cég ügyvezetője az MTI megkeresésére írásban jelezte: a viadal előtt - figyelembe véve a bakteriológiai vizsgálatok több napos időigényét - az előírásoknak megfelelően kikérték az eredményeket, és ez alapján kiváló minősítést kaptak.

"A mintavételek és mérések akkreditált módon történtek a Fővárosi ÁNTSZ szakembereinek részvételével, a szabályzatnak megfelelően az úszásra kijelölt öböl 3 különböző, belső részén, illetve az öblön kívül, ahhoz közeli részen a folyóból. A mérést követően a teljes partot a verseny előtt lezártuk, tehát az MTSZ-től érkezett vizsgálat a Duna egy számunkra ismeretlen szakaszán vett mintavételről szól, mely nem érintette a verseny úszásra kijelölt helyszínét - fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette: "Mivel, mint szervezők megtettünk mindent a vízminőség ellenőrzése és biztosítása kapcsán, minden más információ terjesztése kimeríti a szándékos veszélykeltés fogalmát, mellyel szemben jogi úton is fel fogunk lépni."

A triatlon-szövetség közleménye alapján az MTSZ főtitkárát szombaton Budapest Főváros Kormányhivatalának megyei és fővárosi tisztifőorvosa előzetesen tájékoztatta a Lágymányosi öböl vízéből csütörtökön vett vízminta rendkívüli vízvizsgálati részeredményről. Ennek alapján az MTSZ főtitkára szombat este, a vasárnapi sportrendezvény rajtja előtt több mint 12 órával, írásban megkereste a szervezőket, és kérte hogy haladéktalanul tájékozódjanak a megyei és fővárosi tisztifőorvosnál a vízvizsgálati eredményről.

Mivel a hatósági laborvizsgálat alapján a tisztifőorvos szóbeli tájékoztatása szerint a Lágymányosi öböl vize fürdésre és sportolásra alkalmatlan, a szövetség írásban kérte a szervezőtől a vasárnapi rendezvényből az úszás törlését és a szombati indulók haladéktalan tájékoztatását. A törvény szerint az 5 ezer főnél nagyobb rendezvényen a katasztrófavédelem munkatársai is jelen vannak, így a tájékozódás a hatóság bevonásával - ahogy az indulók tájékoztatása is - a szervezőnek rutinfeladat lett volna.

A szervező nevében, annak jogi képviselőjétől, csak a vasárnapi start után, már az első befutók beérkezése közben megérkezett válaszából vált a szövetség számára egyértelművé, hogy a szervező nem értesítette a szombati indulókat, mi több, megtartotta a vasárnapi triatlonrendezvényt is, úszással.

A szövetség kéri a hétvégi viadalon indulókat, hogy amennyiben a rendezvény során a bakteriális fertőzésveszély miatt egészségügyi tüneteket észleltek (például szédülés, hányinger) jelentkezzenek a lakóhelyük alapján területileg illetékes járási népegészségügyi szolgálatnál.

Az MTSZ hétfőn úgynevezett kontroll vízmintavételi eljárásban vett részt, melynek akkreditált eredménye csütörtökre várható.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018