eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

BL-selejtező - Albániában kezd a Ferencváros

Az Európa Ligában érdekelt magyar csapatok után a selejtező második körében már a Ferencváros is megkezdi szereplését a nemzetközi porondon: Thomas Doll vezetőedző együttese az albán Partizani vendége lesz szerdán 20 órától a Bajnokok Ligájában.

A zöld-fehérek a júniusi sorsolás nyomán a Skenderbeúval találkoztak volna, csakhogy az albán bajnokot egy évre kizárta a nemzetközi kupasorozatokból az európai szövetség (UEFA), amelynek döntését később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is jóváhagyta. Az UEFA ezt követően az ezüstérmes Partizanit átsorolta az EL-ből a BL-be, azaz a magyar bajnoknak pályára kell lépnie a továbbjutáshoz.

Az egyaránt 15-ször bajnok és kupagyőztes tiranai csapat a stadionja felújítása miatt jelenleg nem saját otthonában fogadja ellenfeleit, hanem a fővárostól egyórányi autóútra lévő Elbasanban, így a Ferencváros is ott lép pályára.

A rivális keretében egyetlen olyan labdarúgó van, aki az albán válogatottal szerepelt a vasárnap befejeződött Európa-bajnokságon, méghozzá a kapus Alban Hoxha. Ennek megfelelően a Partizani erőssége a védekezés, az előző szezonban 19-szer gólt sem kapott. A csapat legnagyobb gondja, hogy pótolja két legeredményesebb játékosát, az előző idényben 21 gólos Xheavir Sukajt és a tízgólos Stevan Racicot - az idény végén mindketten távoztak a klubtól. Aki ezt megteheti, többek között az a Marko Vidovic, aki a Honvédban is futballozott.

Az albán csapat eddigi nemzetközi szereplései alapján semmiképpen sem számít esélyesnek, ugyanis 23 európai párharcából mindössze háromszor jutott tovább, legutóbb 2004-ben az UEFA Kupa selejtezőjének első fordulójában a máltai Birkirkara ellen akadt erre példa. Tavaly az EL-selejtező első körében búcsúzott a gárda kettős vereséggel a norvég Strömsgodsettel szemben.

Az viszont figyelemre méltó, hogy idén, mielőtt az EL-ből átkerült volna a BL-be, gól nélküli döntetlent ért el hazai pályán a szlovák Slovan Bratislava ellen. A visszavágót már nem rendezték meg a Skenderbeu kizárása és az ebből adódó sorozatváltás miatt. Magyar ellenféllel még sosem találkozott a Partizani.

A Ferencváros eddig három játékost igazolt nyáron a német Oliver Hüsing, az osztrák Marco Djuricin és a magyar válogatottal az Eb-n is szerepelt Lovrencsics Gergő személyében. A trió mindegyik tagja bevethető lesz Albániában.

Az FTC eddig egyszer csapott össze albán csapattal: 2004-ben szintén a BL-selejtező második körében az FK Tirana volt az ellenfele és 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal jutott tovább a magyar bajnok.

A párharc megnyerése azért is különösen fontos, mert a BL-selejtező következő, harmadik fordulójában alulmaradó csapat már nem esik ki egyből, hanem átkerül az EL-selejtezőbe, amelynek utolsó körében a főtáblára kerülésért játszhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×