eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurta és Papp csatázik Rióért

Sűrű program vár a nyílt vízi úszókra júniusban: a hétvégén Setubalban rendezik az olimpiai kvalifikációs viadalt, majd 18-án, szombaton Balatonfüreden következik a 10 kilométeres Világkupa-verseny.

Tán egyetlen sportágnak sincs olyan kőkemény kvalifikációs rendszere, mint a nyíltvízi úszóknak: két alkalom nyílik arra, hogy olimpiai kvótát szerezzenek a versenyzők – a világbajnokságon és az ötkarikás selejtezőn - áll a Magyar Úszó Szövetség hírlevelében.

A szombat-vasárnap esedékes kvalifikációs viadalon, Setubalban további megkötések vannak: míg a vb-n egy országból ketten is kijuthatnak – ha a top 10-be kerülnek –, addig a portugáliai eseményen egy nációból már csak egy úszó harcolhatja ki a riói részvételt, azaz ha Gyurta Gergely és Papp Márk is az első tíz között végezne is vasárnap, csak a jobbik helyezést elérő versenghet a játékokon. Egyetlen könnyítés Setubalra: a kazanyi vb-n már kvótát szerzett országok itt nem indulhatnak. (A női mezőnyben ezért nem lesz magyar, hiszen Risztov Éva tizedikként ért célba Kazanyban, és így kvalifikált – Olasz Anna 11-ikként elveszítette esélyét. Négy évvel korábban Éva második lett a kvalifikációs eseményen, így indulhatott Londonban, Anna harmadik, ő nem utazhatott, hiszen innen csupán egy versenyző mehet.)

A vasárnap magyar idő szerint 17 órakor kezdődő viadalon tehát Gyurta Gergely és Papp Márk kísérli meg a kvalifikációt (medencében már van részvételre jogosító szintidejük, Gyurta Gergelynek 1500 gyorson és 400 vegyesen, Papp Márk pedig a 4x200-as gyorsváltóban úszhatna). Négy éve, Londonba nem jutott ki magyar férfiversenyző, Pekingben Gercsák Csaba ott volt az első nyíltvízi olimpiai viadalon, ám feladta a küzdelmet. A két magyarnak a cél adott: a legjobb tíz közé kell kerülni, vagy a legjobb európaiként végezni a top 10 mögött, mivel az öt kontinens további egy-egy kvótára jogosult.

Bár a kazanyi legjobbak nélkül zajlik a verseny, riválisból akad elég így is, az olimpiai címvédő tunéziai Oussama Mellouli ismét innen próbál kvalifikálni, akárcsak a Kazanyban 5 kilométeren aranyérmes dél-afrikai Chad Ho. Némi meglepetésre a németek – köztük a csapatban világbajnok, tavalyi összetett Világkupa-győztes német Christian Reichert –, az oroszok és az ausztrálok is itt próbálkoznak a vezető nációk közül, de a kínaiak és a japánok is kemény vetélytársnak ígérkeznek.

Egy biztos, az olimpiai kvalifikációs viadal rangjáról mindent elmond, hogy a londoni hat érmes közül négy – köztük a két bajnok, Ous Mellouli és Risztov Éva – is Setubalon keresztül érkezett a 2012-es játékokra.

A hétvégi indulók közül egyébként többen is jelezték a részvételüket a jövő szombaton esedékes balatonfüredi Világkupán, csatlakozva a kazanyi vb legjobbjait felvonultató mezőnyhöz. Az esemény így igazi sztárparádét ígér, és jó esély van rá, hogy afféle mini elő-olimpiává váljék a június 18-i, 10 kilométeres ütközet. Az esemény hagyományosan a fő attrakciója a Magyar Úszás Napjának, ahol aztán bárki kipróbálhatja magát a profik által használt pályán rendezett tömegviadalon - írja a magyar szövetség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×