eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Eseménydús duisburgi hét előtt a kajak-kenusok

Olimpiai pótkvalifikációs verseny, az idény első világkupája és az ugyancsak riói kvótákat kínáló parakenu-világbajnokság szerepel a magyar kajak-kenu válogatott eheti programjában - mindhárom viadal helyszíne a németországi Duisburg lesz.

Magyarországnak 15 kvótája - 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, a fennmaradó két férfi kajakos indulási jog megszerzésére szerdán és csütörtökön lesz lehetőség. A korábbi számítások szerint még egy női kajakos kvótáért is harcba szállhattak volna a magyarok, de a nemzetközi szövetség (ICF) utólag máshogy értelmezte a szabályokat, így erre már nincs lehetőség.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára ezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére azt mondta: más országokat is érintett ez a probléma, és az ICF elismerte, hogy későn tájékoztatta a szövetségeket, de már nincs mit tenni. Hozzátette: Londonban is öt női kajakos kvótával oldották meg a versenyeket, így lesz ez Rióban is.

A további két férfi kajakos indulási jogért ugyanakkor eséllyel száll harcba a kiutazó csapat: Dombvári Bence 1000 méteren egyesben és Hufnágel Tiborral párosban is indul majd, míg 200 méter egyesben Horváth Bence lesz a magyar induló. Kvótát ezúttal az szerezhet, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be.

"Mindenki ott lesz, aki eddig nem szerzett kvótát, erős lesz a mezőny. Ezzel együtt úgy gondolom, mindhárom számban reális esélyünk van arra, hogy kvótát érő helyen végezzen az egységünk" - mondta az MTI-nek Storcz Botond szövetségi vezetőedző.

A pénteken kezdődő világkupán magyar szempontból azok a versenyszámok lesznek a legérdekesebbek, amelyek a válogatási elveknek megfelelően olimpiai válogatónak is számítanak. Férfi C-2 1000 méteren, valamint a két női kajak egyes versenyszámban már most eldőlhet, ki indulhat augusztusban az olimpián.

Jó esélye van a csapatba kerülésre a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu párosnak, valamint K-1 200 méteren az első válogatón szintén győztes Douchev-Janics Natasának, mert a kihívók (kenuban a Fekete Ádám, Petkó András duó, női K-1 200 méteren pedig Lucz Dóra) nem rendelkeznek jelentős nemzetközi rutinnal. Az ötkarikás címvédő Kozák Danutának ugyanakkor várhatóan nehezebb dolga lesz, ha már a hétvégén biztosítani akarja az olimpiai indulás jogát K-1 500 méteren. Riválisa ugyanis az első válogatón mögötte ezüstérmes Csipes Tamara, aki idén egyszer már nyert ellene a szolnoki tájékoztatón. Amennyiben a vk-n az első válogatón második egységek végeznek előrébb, akkor jövő szerdán, Szegeden úgynevezett szétlövésre kerül sor.

A parakenusoknál és -kajakosoknál sok múlik a versenyt megelőző egészségügyi besoroláson. Amennyiben magyar szempontból kedvező döntések születnek a kategorizáció során, akkor - a szövetség tájékoztatása alapján - három-négy férfi versenyzőnek is lehet esélye a paralimpiai kvóta megszerzésére.

A pótkvalifikációs regatta csütörtöki, valamint a világkupa szombati és vasárnapi döntőit élőben közvetíti az M4 Sport. Az eseményről naponta beszámol az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója is.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×