eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fellobbant a láng Olümpiában

Meggyújtották az augusztusi riói olimpia lángját csütörtök délelőtt a görögországi Olümpiában.

A hagyományoknak megfelelően egy "papnő" - Katerina Lehou színésznő - korhű jelmezben, a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot Héra istennő 2600 éves temploma előtt. A színésznő ezután átadta az olimpiai lángot a staféta első tagjának, Elefteriosz Petruniasz világbajnok görög tornásznak.

Az ünnepségen részt vett Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach is, akit úgy fogalmazott: bár Brazília manapság nehézségekkel küzd, a láng időtlenül emlékeztet arra, hogy mindannyian az emberiség részei vagyunk.

"A Rio de Janeiró-i olimpia az emberi szellem látványos megnyilvánulása lesz. Mindössze néhány hét múlva a brazil emberek lelkesen üdvözlik majd a világot, és lenyűgöznek bennünket életszeretetükkel és szenvedélyes sportszeretetükkel" - tette hozzá a német sportdiplomata.

A fáklyaváltó idén 80 éves, először az 1936-os berlini olimpia előtt volt példa arra, hogy a lángot futók vitték, s adták kézről kézre Olümpiától a házigazda városig.

A görögországi váltófutás után a fáklya jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ott adják át az első dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás - amely 329 várost érint és 12 ezer tagja lesz -, a Rio de Janeiró-i olimpia megnyitójára augusztus 5-én kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×