eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hiányzó kulcsjátékosok a magyar-török vb-selejtezőn

Kedd este fél kilenctől világbajnoki selejtezőt játszik a magyar labdarúgó-válogatott a törökökkel a Puskás Ferenc Stadionban. Egyik válogatott sem léphet pályára a legerősebb összeállításában.

A szövetségi kapitányként a 25. mérkőzésére készülő Egervári Sándor csapata pénteken, harmadik selejtezőjén 1-0-ra nyert Észtországban. A győzelem veszteségekkel is járt, két kulcsjátékos, a 75-szörös válogatott Juhász Roland, valamint a 48-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs megkapta a sorozatban a második sárga lapját, így nem léphet pályára. Hiányuk érzékeny veszteség, ugyanakkor az elmúlt bő két év legemlékezetesebb sikerének kivívásakor, a svédek elleni, 2011-es győzelem alkalmával ugyancsak hiányoztak mindketten.

Akkor a kapitány Király Gábor előtt a Varga József, Lipták Zoltán, Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt védelmi négyest játszatta. Laczkó sérülés miatt most nincs a keretben, minden bizonnyal Kádár Tamás játszik majd balhátvédet. Ha csak nem dönt a kapitány az arcsérülése miatt csak pótlólag, de még az észtek elleni találkozó előtt meghívott Vanczák Vilmos pályára küldése mellett. Varga helye a jobb oldalon biztosnak tűnik, ugyanakkor Tallinnban nem Lipták, hanem Mészáros Norbert játszott Juhász mellett. Most akár játszhatnának mind a ketten, de valószínűbb megoldás Korcsmár Zsolt visszavonása a középpályás sorból.

A magyar válogatott legutóbb 2007-ben játszott a törökökkel, a most bevethető kerettagok közül Gera Zoltán, Vanczák Vilmos és Hajnal Tamás játszott azon a mérkőzésen is. A törökök - akik ellen 1994-ben Halmai Gábor révén szerzett legutóbb gólt a magyar válogatott - akkor 3-0-ra nyertek, egy 70 percen át kiegyenlített mérkőzésen, amelyet egy nyilvánvaló bíró tévedés, illetve Gera Zoltán ok nélküli kiállítása döntött el.

A török csapat pénteken a Volkan Demirel - Gökhan Gönül, Semih Kaya, Ömer Toprak, Hasan Ali Kaldirim - Mehmet Topal, Emre Belözoglu (Nuri Sahin, 81.) - Hamit Altintop (Mevlüt Erdinc, 61.), Arda Turan, Sercan Sararer (Emre Colak, 68.) - Umut Bulut összeállításban játszott és kapott ki a románoktól 1-0-ra Isztambulban. Vasárnapra kiderült, hogy Kadir Balta, Selcuk Inan, Buruk Ylmaz és a kvartettből egyedüliként pályára lépett Mehmet Topal sérülés illetve betegség miatt kikerült a keretből. Csatlakozott ellenben a válogatotthoz két újonc, Serdar Kurtuluº, a Gazíantepsor játékosa, valamint Jem Paul Karacan, az angol Reading FC játékosa. Kérdésessé vált Arda Turan játéka, az Atlético Madrid támadó középpályása legalább olyan fontos láncszem a török gépezetben, mint a magyar válogatottéban Dzsudzsák Balázs.

A három leghíresebb játékos közül kettő a 2011-2012-es idényben a Real Madrid játékosa volt. Hamit Altintop immár hazai klubban, a Galatasarayban futballozik, Nuri Sahin kölcsönjátékosként a Liverpool FC-t erősíti. Altintop és Sahin kettő az eredeti török keret nyolc (!) Németországban felnőtt vagy ott is született játékosából. Nuri Sahin Lüdenscheidben, Hamit Altintop (akinek ikertestvére, Halil játszott a Trabzonsporban a Videoton elleni Európa Liga-mérkőzéseken) Gelsenkirchenben, a ésrült Hakan Balta Berlinben, Ömer Toprak Ravensburgban, Hasan Ali Kaldirim Neuwiedben, Mehmet Ekici Münchenben, Tunay Torun Hamburgban, Sercan Sararer Nürnbergben született. Közülük Ömer Toprak az U19-es, Mehmet Ekici pedig az U21-es korosztállyal bezárólag a német válogatottban szerepelt.

A mérkőzést az M1 közvetíti.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×