eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Manchester United címvédőhöz méltó előadással jutott döntőbe

A Manchester United, a két mérkőzés alapján a vártnál simábban jutott be a Bajnokok Ligája római döntőjébe. Különösen Cristiano Ronaldo játszott ezúttal pazarul, most rácáfolt arra a számára nem túl hízelgő kritikára, mely szerint a nagy téttel bíró mérkőzéseken nem tud a legjobb formájában játszani.

Az összeállításokat nézve kiderült, Arsene Wenger nem okozott meglepetést a névsorával. Almunia - Sagna, Toure, Djourou, Gibbs - Walcott, Fabregas, Song Billong, Nasri - Van Persie és Adebayor kezdett. A francia edző a tartalékok közé Fabianskit, Ebouét, Silvestre-t, Diabyt, Denilsont, Velát és Bendtnert nevezte.

Sir Alex kihagyta a két veteránt, Giggset és Scholest, valamint a két csatárt, Berbatovot és Tévezt. A vendégek összeállítása a következő volt: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidics, Evra - Fletcher, Carrick, Anderson, Pak Dzsi Szung - Ronaldo, Rooney. Ez a man Unitedét keretét tekintve kifejezetten védekező hadrendet utalt. A cserék: Kuszczak, Rafael Da Silva, Evans, Giggs, Scholes, Berbatov és Tévez.

A Manchester United 11 perc alatt alighanem eldöntötte a továbbjutást. Előbb Cristiano Ronaldo beadása után, miután az Arsenal balhátvédje, Gibbs elesett a tizenhatoson belül, Pak Dzsi Szung nyolc méterről a kapuba emelte a labdát.

Alig három perccel később az aranylabdás portugál maga is bevette Almunia kapuját. Vagy 35 méteről lőtt az Arsenal hálójába, a spanyol kapus a rövid saroknál háríthatta volna a löketet.

Az Arsenal hirtelen négy gólnyira lett a továbbjutástól. A Man United már nyugodtan futballozott: az első negyedóra végén Wayne Rooney szenzációs csavarását Almunia csak nagy bravúrral tudta szögletre ütni.

Ilyenkor (is) gondolhatja az ember, hogy nincs kiszolgáltatottabb ember a futballedzőnél. Arsene Wenger akár briliáns taktikát is kidolgozhatott, akár kitalálhatta, hogy törik majd fel csatárai a Man United védelmét, de két súlyos egyéni hiba mindent tönkretett. Kieran Gibbsnek balszerencséje is volt, elesett, Almunia egyszerűen hibázott. Pont ő, aki az első mérkőzés legjobbja volt.

Alkalmasint "lepkézésével" csak újabb muníciót adott azoknak, akik tiltakoztak az ötlet ellen, hogy a januárban majd állampolgárságot szerző spanyol legyen 2010-től az angol válogatott kapusa.

Az Arsenal támadójátéka a legcsekélyebb veszélyt sem jelentette Van der Sar kapujára. Sem Robin van Persie, sem Emmanuel Adebayor nem tudott csatát nyerni a védőivel szemben. Pedig Adebayor miatt Adriano Galliani, a Milan ügyvezetője és Carlo Ancelotti, az olasz csapat edzője Londonba repült, hogy személyesen figyelje a megszerezni vágyott csatárt.

Egyébként kettejüket elkísérte David Beckham a Man United és Mathieu Flamini, az Arsenal korábbi játékosa. Nem kétséges, melyikük nézhette vidáman egykori klubja játékát. A szünetben Wenger lecserélte a hibázó Kieran Gibbbset, Sir Alex ellenben, némi meglepetésre, pályán hagyta Wayne Rooneyt és Patrice Evrát - a két játékos pedig egy sárga lappal kizárta volna magát a döntőből.

Az Arsenal továbbra sem volt veszélyes a United kapujára, a vendégek ellenben, a 60. percben, tökéletes kontrát lezárva szereztek újabb gólt. Pak Dzsi Szung (akinek csapatba állítása telitalálatnak bizonyult) kihozta a labdát a saját tizenhatosa elől, Wayne Rooneyt szöktette, aki a bal oldalról keresztbe lőtte a labdát, s az érkező Cristiano Ronaldo 14 méterről a jobbösszekötő helyéről a jobb sarokba helyezett. Végigolvasni szinte hosszabb ideig tartott, mint a manchesterieknek végigvezetni a támadást.

A gól utáni percekben Sir Alex "megkegyelmezett" Rooneynak és Evrának, s lehívta a pályáról Andersont is. Giggs, Berbatov és Rafael állt be. Wenger is váltott: Walcott helyett Bendtner küldte a pályára.

Az Arsenal legutóbb októberben, a Tottenham elleni bajnokin kapott három (akkor négy) gólt az Emiratesben. Nem mellékesen akkor négyet lőtt is.

A 75. percben Darren Fletcher, a Man United középpályása nagy butaságot követett el. A tizenhatoosn belül utánanyúlt a kiugró Cesc Fabregasnak. Rosetti bíró tizenegyest ítélt, s kiállította a skót középpályást. Sem az előbbi, sem az, hogy Robin van Persie bevarrta a tizenegyest, nem érdekelte a Man United híveit. Azt, hogy a kiállított Fletcher nem játszhat a döntőben már igen. Neki meg egyenesen dráma volt.

Négy perccel a gól után Van Perise a kapussal és a védőkkel ütközve arcsérülést szenvedett, a mexikó Carlos Vela állt a helyére.

A Manchester United, a két mérkőzés alapján a vártnál simábban jutott be a Bajnokok Ligája római döntőjébe. Sir Alex május 27-án harmadszor játszhat majd BL-döntőt, csapata 2001, a Valencia (!) duplázása óta az első csapat, amelyik egymást követő két esztendőben döntős lett. (Ezt kiharcolni szerdán a Chelsea-nek is lesz még esélye.) A Bajnokok Ligájában még soha, egyetlen csapat sem védte meg a címét, a bajnokok tornáján az 1990-es AC Milan a legutóbbi sikeres címvédő.

Kétségtelenül befolyásolta a mérkőzés alakulását a találkozó első 11 percének két Arsenal-hibája, de a Manchester United nem ezért jutott könnyen a döntőbe., Sir Alex taktikája minden részletben bejött, különösen Pak Dzsi Szung favorizálása számított telitalálatnak. A védelem, egyetlen esettől eltekintve hibátlanul játszott, a középpályások remekeltek, ráadásul meg könnyű annak a csapatnak, amelyiknek Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney a csatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×