eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Orbán Viktor visszafordíthatatlan folyamatokra figyelmeztetett - a nap hírei

A miniszterelnök szerint Magyarország vezető szerepet tölt be a migráció elleni küzdelemben. Jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti választási listáját az MSZP választmánya. Londonban több százezer tüntető követelte újabb népszavazás kiírását a brit uniós tagságról.

A miniszterelnök szerint Magyarország vezető szerepet tölt be a migráció elleni küzdelemben. Orbán Viktor a budapesti migrációs konferencián kiemelte: ha az európai politika nem veszi sürgősen napirendre a tömeges migrációt, akkor megállíthatatlan folyamatok indulnak el. A kormányfő szólt arról is, hogy a határvédelem ügyét el kell venni az Európai Bizottságtól, és létre kell hozni a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsát.

A magyar kormány szerint az ország belső erőforrásaira támaszkodva is vissza lehet fordítani a demográfiai hanyatlást, nincs szükség a migrációra - jelentette ki a budapesti migrációs konferencián Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára arról beszélt, hogy bár Európa megosztott kontinens, abban egyet lehet érteni, hogy mindenki számára káros a kontroll nélküli, illegális népességmozgás.

Több volt vezető is felszólalt a Mathias Corvinus Collegium migrációról szóló háromnapos tanácskozásán. Vaclav Klaus, volt cseh államfő korunk legnagyobb kihívásának nevezte a tömeges migrációt. Alexander Downer volt ausztrál miniszterelnök úgy fogalmazott: a bevándorlók hozzátehetnek a társadalomhoz, de az adott államnak kell eldöntenie, hányan jöhetnek, és kikre van szükség. Nicolas Sarkozy volt francia elnök az európai egységről és a kompromisszumok fontosságáról beszélt.

A Terrorelhárítási Központ vizsgálja a terrorizmussal gyanúsított szíriai állampolgár európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét. Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken közölte, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett egy szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.

A lengyelországi Kielcében felavatta Bartók Béla mellszobrát a magyar és a lengyel államfő. Áder János és Andrzej Duda a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott rendezvényeken mécsest gyújtott a második világháborúban elesett cserkészek emlékművénél, és megkoszorúzta a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléktábláját is.

Jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti választási listáját az MSZP választmánya. A negyedik helyen a Párbeszéd első képviselőjelöltje, Jávor Benedek szerepel. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezető bejelentette azt is, hogy mivel az Európai Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt, hanem Magyarországot is vizsgálja, ezért az MSZP-Párbeszéd is létrehoz egy bölcsek tanácsát, amely találkozót kezdeményez a néppárti testülettel.

Gyüre Csabát jelöli Hegedűs Lorántné parlamenti helyére a Jobbik elnöksége. A pártból és annak frakciójából február végén kilépett Hegedűs Lorántné csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy országgyűlési képviselői mandátumáról is lemondott.

Hatástalanították a tűzszerészek a Duna budafoki szakaszán szombat délután kiemelt két világháborús bombát. A hatóságok feloldották területzárást, az ott lakó mintegy négyezer ember visszatérhetett otthonába. Újraindult a 6-os út forgalma és a vasúti közlekedés is.

Londonban a szervezők becslése szerint több mint félmillió tüntető követelte újabb népszavazás kiírását a brit uniós tagságról. Eddig már 4 millió 300 ezren írták alá azt a hivatalos petíciót, amely a Brexithez vezető folyamat leállítását követeli a brit kormánytól, és azt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Németország több nagyvárosában tízezrek tüntettek az uniós szerzői jogi reform ellen. A tiltakozók szerint a tervezett változtatások korlátozzák az önkifejezés szabadságát és cenzúrához fog vezetni. Az új szabályozás feltöltési szűrésre kötelezi a tartalommegosztó szolgáltatókat, hogy megakadályozzák szerzői jog által védett tartalmak jogellenes közzétételét.

Elfogadta a pápa a gyermekmolesztálási botrányba keveredett chilei érsek lemondását. A chilei hatóságok azzal vádolják a 77 éves Ricardo Ezzatit, hogy több ügyet eltussolt, köztük magas rangú egyházi vezetőkét. A dél-amerikai ország ügyészsége 148 ügyben folytat eljárást a katolikus egyházhoz köthető személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Március 30-án a Farkasréti Temetőben vesznek végső búcsút Baló Györgytől. A népszerű újságíró, televíziós személyiség 71 éves korában hétfőn hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×