INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

orbán viktor

migráció

schengen

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án.

Orbán Viktor: schengeni belügyminiszteri tanács döntsön a migrációs ügyekben

Infostart

A határvédelem kérdését el kell venni az Európai Bizottságtól, és az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács mintájára létre kell hozni a schengei övezet belügyminisztereinek tanácsát, ott adjanak választ a migráció ügyére - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti migrációs tanácskozáson. 

Ha a migráció kérdését az európai politika nem veszi végre napirendre, olyan folyamatok indulnak meg, amelyeket nem lehet megállítani - jelentette ki a miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy 2015 óta eltelt 4 évben az unió struktúrái képtelenek megoldani a migráció ügyét. Kijelentette: az európai parlamenti választások után a határvédelem kérdését el kell venni az Európai Bizottságtól, és az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács mintájára létre kell hozni a schengei övezet belügyminisztereinek tanácsát, ott adjanak választ a migráció ügyére.

Azt hangsúlyozta, hogy nincs idő a halogatásra, Afrikát most kell megsegíteni, hogy ne induljanak el újabb tömegek Európa felé, és Európa keleti és nyugati felének egységét is most kell helyreállítani.

Orbán Viktor szerint a migráció ügyében élkesen válik el egymástól Nugat-Európa és Közép-Európa gondolkodása. Szavai szerint Nyugaton beállt az a helyzet, hogy a kersztény őslakosság mellett megjelent egy más kultúrát képviselő kisebbség, és ott az vált a legfontosabb kérdéssé, hogy miként menedzseljék az együttélést velük.

Közép-Európában ugyanakkor ilyen tömegek nincsenek, és a magyar kormány minden erőfeszítése arra irányul, hogy ne is legyenek.

Úgy értékelte, hogy ez a két megközelítés "elmegy egymás mellett", és senki nem tudja, hogyan lehet áthidalni ezt.

Jöjjön már egy nagy ország, amely ugyanazt mondja, mint mi

Magyarország vezető szerepet játszik a migrációról szóló vitában, pedig ezt semmi sem indokolja - jelentette ki a miniszterelnök, és hozzátette: a helyzet természetellenes, de nem mi választottuk. Azt hangsúlyozta, hogy ez földrajzi, történelmi helyzet következménye.

Sem Magyarország, sem Magyarország vezetői nem akarnak semmilyen vezető szerepet játszani Európában - fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország számára kulcskérdésnek nevezte, hogy jöjjön egy nagy európai ország, aki a migráció ügyében ugyanazt képviseli, amit a magyar kormány.

Ez nem mehet így, nekünk kell egy nagy ország, aki Nyugat-Európából ugyanazt mondja amit mi, ellenkező esetben vereséget fogunk szenvedni

- fogalmazott a miniszterelnök, aki ezért tartja fontosnak az új olasz kormány hozzáállását a kérdéshez.

Nyitókép: Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018