eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Orbán Viktor: schengeni belügyminiszteri tanács döntsön a migrációs ügyekben

A határvédelem kérdését el kell venni az Európai Bizottságtól, és az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács mintájára létre kell hozni a schengei övezet belügyminisztereinek tanácsát, ott adjanak választ a migráció ügyére - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti migrációs tanácskozáson. 

Ha a migráció kérdését az európai politika nem veszi végre napirendre, olyan folyamatok indulnak meg, amelyeket nem lehet megállítani - jelentette ki a miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy 2015 óta eltelt 4 évben az unió struktúrái képtelenek megoldani a migráció ügyét. Kijelentette: az európai parlamenti választások után a határvédelem kérdését el kell venni az Európai Bizottságtól, és az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács mintájára létre kell hozni a schengei övezet belügyminisztereinek tanácsát, ott adjanak választ a migráció ügyére.

Azt hangsúlyozta, hogy nincs idő a halogatásra, Afrikát most kell megsegíteni, hogy ne induljanak el újabb tömegek Európa felé, és Európa keleti és nyugati felének egységét is most kell helyreállítani.

Orbán Viktor szerint a migráció ügyében élkesen válik el egymástól Nugat-Európa és Közép-Európa gondolkodása. Szavai szerint Nyugaton beállt az a helyzet, hogy a kersztény őslakosság mellett megjelent egy más kultúrát képviselő kisebbség, és ott az vált a legfontosabb kérdéssé, hogy miként menedzseljék az együttélést velük.

Közép-Európában ugyanakkor ilyen tömegek nincsenek, és a magyar kormány minden erőfeszítése arra irányul, hogy ne is legyenek.

Úgy értékelte, hogy ez a két megközelítés "elmegy egymás mellett", és senki nem tudja, hogyan lehet áthidalni ezt.

Jöjjön már egy nagy ország, amely ugyanazt mondja, mint mi

Magyarország vezető szerepet játszik a migrációról szóló vitában, pedig ezt semmi sem indokolja - jelentette ki a miniszterelnök, és hozzátette: a helyzet természetellenes, de nem mi választottuk. Azt hangsúlyozta, hogy ez földrajzi, történelmi helyzet következménye.

Sem Magyarország, sem Magyarország vezetői nem akarnak semmilyen vezető szerepet játszani Európában - fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország számára kulcskérdésnek nevezte, hogy jöjjön egy nagy európai ország, aki a migráció ügyében ugyanazt képviseli, amit a magyar kormány.

Ez nem mehet így, nekünk kell egy nagy ország, aki Nyugat-Európából ugyanazt mondja amit mi, ellenkező esetben vereséget fogunk szenvedni

- fogalmazott a miniszterelnök, aki ezért tartja fontosnak az új olasz kormány hozzáállását a kérdéshez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×