eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Négyszögletű lehetett Shakespeare színháza

Megváltoztathatja a korai Shakespeare-színházakról kialakított felfogást a londoni Curtain Színház feltárása, a Shoreditch negyedben talált épület, amely a bárd Lord Chamberlain's Men elnevezésű társulatának az otthona volt, ugyanis a többi feltárt korabeli angol reneszánsz színháztól eltérően nem kör-, hanem négyszög alakú.

A 2011-ben megtalált Curtain feltárásán jelenleg is dolgoznak a régészek a kelet-londoni negyedben, ahol egy ingatlanfejlesztést megelőző próbafeltárás során bukkantak a Curtain maradványaira, a karzatot alkotó falakra és az épület belső udvarára. A feltárásokból kiderült, hogy a négyszögletű színház 30 méter hosszú és 22 méter széles volt, és mintegy ezer néző fért el benne.

A Curtain 1577-ben nyitotta meg a kapuit, London első színházának, a The Theaternek a szomszédságában, és egyike volt a brit főváros falain kívül épült korai színházaknak. Az intézmény a közelben futó Curtain Close nevű

utcáról kapta a nevét. 1597-től ez volt a Shakespeare-színdarabok előadásainak központi helye, egészen 1599-ig, amikor befejezték a brit főváros Southwark negyedében a Globe színház munkálatait. Itt láthatta először a közönség az V. Henrik és a Rómeó és Júlia című drámákat.

"A Tudor-kori London idejéből kilenc színházról van tudomásunk, kettő esetében - egyikük a Curtain - semmilyen feljegyzés nincs az építkezésről - mondta kedden a feltárás bejárásán Julian Bowsher, az angol reneszánsz színház szakértője, aki szerint a felfedezés nyomán át kell gondolnia a Tudor-kori színházakról kialakult felfogást. Bowsher szerint a Globe és a Rose színházaktól eltérőn, a Curtain nem a semmiből épült, hanem egy létező épületet alakítottak át színházzá.

Heather Knight, a Londoni Régészeti Múzeum főmunkatársa szerint a Curtain valószínűleg a legjobban megőrződött azon korabeli színházak közül, amelyeket a régészek megvizsgáltak. A Curtain "segítheti megérteni azt, hogy a korabeli írók milyen típusú színházak számára írtak darabokat, és milyen színházakban adták elő őket. Azt is segíthet megérteni, milyen közönség kereste fel ezeket az épületeket, és betöltheti azt az űrt, amely a történelmi feljegyzésekben van.

A régészek júniusig folytatják az ásatásokat, és az érdeklődők fel is kereshetik a helyszínt, ahol szakemberek mutatják be nekik a feltárásokat a Shakespeare (1564-1616) halálának 400. évfordulója alkalmából szervezett rendezvények keretében. A beruházást végző vállalat ígéretet tett arra is, hogy a történelmi színház alapjait meg fogják őrizni és látogatóközpontot építenek köré, hogy kiállíthassák a leleteket.

Köztük vannak agyagpipák, amelyek Észak-Amerikából érkeztek a 16. században brit földre, egy madársíp, amelyet színpadi hatásokhoz használhattak, akár a Rómeó és Júlia Curtain-beli előadásain, amikor Júlia biztosítja Rómeót, hogy a fülemüle, és nem a pacsirta énekét hallotta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×