eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Oscar-díj - bejelentették az olasz, az orosz és a spanyol nevezést

Olaszország A nagy szépség, Oroszország a Sztálingrád, Spanyolország pedig a 15 Anos y un día (15 év és egy nap) című filmet jelöli Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Paolo Sorrentino A nagy szépség című filmje elismerő kritikákat kapott a cannes-i filmfesztiválon. A rendező Rómát lélegzetelállítóan szépnek lefestő alkotásában fontos társadalmi problémákat feszeget: az olasz felső tízezret mutatja be, amely önmaga dicsőítése közben nem veszi észre, hogy meg vannak számlálva napjai.

Az olaszok utoljára 1999-ben Az élet szép című filmmel nyertek Oscar-díjat az idegen nyelvű filmek mezőnyében.

Oroszország a Sztálingrád című háborús filmmel nevezett. Fjodor Bondarcsuk háromdimenziós filmjében a főszerepet Thomas Kretschmann német színész játssza. Az alkotás a második világháború egyik döntő csatáját emberi drámaként ábrázolja. "A néző úgy érezheti magát, mintha ott ülne a lövészárokban" - mesélte korábban Bondarcsuk filmjéről, amelyet október 10-től vetítenek az orosz mozik.

"Óriási film. Remek választás" - dicsérte a produkciót Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter.

Oroszország legutóbb 1995-ben nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Nyikita Mihalkov Csalóka napfény című filmjével.

Spanyolországot a 15 anos y un día (15 év és egy nap) című film képviseli. A munkanélküli anyáról (Maribel Verdu) és iskolából kirúgott kamasz fiáról szóló filmet Gracia Querejeta rendezte.

Spanyolország összesen négy alkalommal nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a nevezett filmek közül januárban választja ki az öt jelöltet. Az ünnepélyes díjátadásra március 2-án kerül sor Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×