INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

InfoRádió / MTI
Csütörtökön délután megkezdődött a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A seregszemlét megnyitó Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kiemelte: a könyv hatalom, amely magában hordozza az igazság és az örökkévalóság ígéretét.

A vasárnapig tartó seregszemlét a tárcavezető a magyar kultúra egyik legnagyobb léptékű fesztiváljának nevezte, amely idén a dán uniós elnökségre reflektálva az északi országokat, Svédországot, Dániát, Norvégiát, Finnországot és Izlandot látja vendégül.

Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő, a Családügyi és Kulturális Bizottság elnöke rámutatott arra, hogy az északi irodalom egyszerre nemzeti, északi és egyetemes. Reményét fejezte ki, hogy a közös szereplés erősíteni fogja az északi országok közötti kooperációt és a közép-európai partnereikkel való együttműködést.

Katarina Mazetti svéd írónő a megnyitón felidézte magyar vonatkozású emlékeit, valamint a szólásszabadság, a demokrácia értékeinek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Claudio Magris átvette a Budapest Nagydíjat

Claudio Magris olasz író vehette át idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat a seregszemle nyitónapján, csütörtökön a Millenárison.

"Nagyon meg vagyok hatva, hálás vagyok, hogy megkaphattam ezt az elismerést" - fogalmazott a díj átvételekor a Duna című esszéregényéről világszerte ismert trieszti író.

A Budapest Nagydíjat átadó Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: az elismeréssel a magyar főváros fejezi ki tiszteletét Magris írói munkássága előtt a magyar polgárok nevében.

"Magris érti a lelkünket, ismeri a mások elől elélt életek kegyetlen ritmusát, az egymás elől eldalolt hangot" - fogalmazott Grecsó Krisztián laudációjában, amelyben méltatta az író "kíméletlen, pontos" mondatait.

Kapcsolódó hang

Zentai Péter László, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál igazgatója
 


A címlapról ajánljuk