INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Így ugratják egymást a születésnapos írók

InfoRádió / MTI
A 85 éves Vasadi Péter lesz a legidősebb vendége a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált záró Születésnapi Irodalmi Szalonnak, amelyet vasárnap, délután négy órától rendeznek meg a Millenáris Teátrumában.

Az esemény házigazdája, Tarján Tamás az MTI-nek elmondta: kötetlen, laza beszélgetést tervez. "Afféle kerekasztal-beszélgetés lesz kilencven percben. A meghívott tizenöt írónak rövid kérdéseket teszek fel, majd hagyom, hogy a beszélgetés magától folytatódjon" - magyarázta az irodalomtörténész, aki emlékeztetett arra, hogy minden évben a hatvanéves vagy annál idősebbeket hívják meg a szalonba, de "mutatóba" egy-egy ötvenéves alkotó is a szalon asztalához ülhet. "Az idén Kemény Istvánt hívtuk meg, de jelezte, sajnos nem tud részt venni a rendezvényen" - mondta Tarján Tamás.

Az idei Szalonba a nyolcvanéves Czigány György, Poszler György és Szakonyi Károly, a hetvenöt éves Bárdos Pál, Buda Ferenc, Fenákel Judit, Kabdebó Lóránt és Ungváry Rudolf, a hetvenéves Jankovics Marcell, Kis Pintér Imre, Komáromi Gabriella, Szakolczay Lajos és Végel László, valamint a hatvanéves Barna Imre, Dérczy Péter, Kőbányai János, Kukorelly Endre, Markó Béla és Turcsány Péter kapott meghívást. Az irodalomtörténész azonban jelezte, idős emberekről lévén szó, csak az eseményen derül ki, pontosan hányan tudnak jelen lenni. "

Az idén a hetvenöt évesek uralma van, mintegy 20-25 alkotó érte el a kort. Sajnos mindenkit nem tudtunk a színpadra ültetni, hiszen ha mindenkit meghívnánk, aki kerek évfordulót ünnepel, legalább 65 ember ülne az asztalnál" - tette hozzá.

Tarján Tamás ugyanakkor kiemelte: valamennyi szerző egy-egy új, pár perces szöveggel készül a szalonra. "Általában a kezdeti feszengés után hamar oldott lesz a hangulat, poénokat mondanak, egymást cukkolják az írók, így inkább arra kell figyelni, nehogy kifussunk az időből" - mondta az irodalmár, megemlítve, hogy a szalon közös borozással és a születésnapi torta felvágásával zárul, amelyből a nézők is vehetnek.

A címlapról ajánljuk