eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Alföldi: Hagyományos és a "formabontó" előadások a Nemzeti repertoárján

Katona József: Bánk bán, Móricz Zsigmond: Úri muri és Shakespeare: Lear király című műve is szerepel a Nemzeti Színház 2009-2010-es évadának programján. Alföldi Róbert, a színház igazgatója elmondta, arra törekszik, hogy hagyományos és a "formabontó" előadások egyenlő arányban szerepeljenek a Nemzeti repertoárján.

 Tizenegy bemutatót tervez az új évadban a Nemzeti Színház. A klasszikus művek mellett, mint Friedrich Schiller Ármány és szerelem vagy Tennessee Williams: Orfeusz halála című műve, olyan kortárs darabok is szerepelnek a műsoron, mint a finn Mika Myllyaho Pánik és Tábori György Mein Kampf című műve. Mindkét darabot Rába Roland állítja színpadra, aki most először próbálja ki magát rendezőként.

Alföldi Róbert három új rendezése szerepel az évad műsorán. A Szentendrei Teátrumban már a nyáron bemutatják Katona József: Bánk bánját huszonéves színészek és egyetemi hallgatók előadásában. Schiller Ármány és szerelem című műve a Művészetek Palotája és az Óbudai Danubia Zenekar együttműködésben valósul meg, ahol a zenekar szolgál majd az előadás díszletéül. A színházigazgató harmadik rendezése pedig Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című drámája lesz, amely II. világháborút követően is élő előítéleteket egy kis falusi közösségbe keveredő idegen történetén keresztül mutatja be.

Móricz Zsigmond Úri muri című darabját Bezerédi Zoltán, Tennessee Williams Orfeusz alászáll című drámáját Sopsits Árpád viszi színpadra, míg Shakespeare Lear királyát Varró Dániel új fordításában Gothár Péter rendezi meg, Kulka Jánossal a főszerepben. A jövő év repertoárján egy új gyermekelőadás is szerepel, Lázár Ervin: Berzsián és Dideki című mesejátékát Almási-Tóth András rendezésében mutatja be Nemzeti Színház.

Az intézmény anyagi helyzetével kapcsolatban Alföldi Róbert elmondta, a színház számít a kulturális tárca által megígért 1,7 milliárd forintos támogatásra. A gazdasági válsággal összefüggésben az igazgató elmondta, annak hatásai még nem érzékelhetők a színházban, mivel ebben az évadban a becslések szerint több mint 120 ezer látogatója lesz a Nemzetinek, ami növekedés az elmúlt évhez képest.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×