eur:
394.31
usd:
364.19
bux:
0
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul

Oroszország új barátai: Moszkva törölné a terrorista szervezetek listájáról az afganisztáni tálibokat

A lépésnek köze lehet a Moszkva melletti Crocus City Hall koncert központban, március 22-én elkövetett terrortámadásnak is.

"Afganisztánban a tálibok az igazi hatalom" – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint a szélsőséges iszlamista szervezet törlése a terrorszervezetek listájáról az "objektív valóságot tükrözné" – írja legújabb jelentésében az Intsitue for the Study of War (ISW).

Lavrov meglepő kijelentését Oroszország kabuli különleges megbízottjának a bejelentése előzte meg. Zamir Kabulov azt közölte: a külügyminisztérium és az igazságügyi tárca azt javasolja Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy törölje a tálibokat a tiltott szervezetek listájáról. Kabulov azt is hozzátette, hogy a tálibok képviselői részt vesznek a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2024. június elején.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j) taskenti palotájának udvarán fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Abban állapodtak meg, hogy békét és stabilitást teremtenek Afganisztánban. 
MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Mecel
Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j) taskenti palotájának udvarán fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Abban állapodtak meg, hogy békét és stabilitást teremtenek Afganisztánban. MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Mecel

Közben az orosz elnök Taskentben találkozott Savkat Mirzijojev üzbég államfővel, akivel abban állapodott meg, hogy a két ország közös erőfeszítéseket tesz az afganisztáni béke és stabilitás megteremtése érdekében. Nyugati elemzők szerint ez a kissé homályos megfogalmazás arra utal, hogy Oroszország igyekszik betölteni azt a hatalmi vákuumot, amely Afganisztánban keletkezett az amerikaiak és szövetségeseik hirtelen távozása után.

Az ISW is megjegyzi, hogy a tálibok 2021-es hatalomba kerülését követően a Kreml szinte azonnal kereste velük a kapcsolatot. Most pedig, amikor Oroszország és a Nyugat viszonya a mélypontra süllyedt Moszkva már nyíltan is a tálibok mellé áll. Az oroszok valószínűleg azt remélik: a tálibok nyilvános elismerése segíthet nekik abban, hogy leszámolhassanak az Iszlám Állam afganisztáni szárnyával (ISKP). Ez a csoport felelős ugyanis a Moszkva melletti Crocus City Hall koncert központban, március 22-én elkövetett terrortámadásáért és más, Oroszországban végrehajtott merényletekért.

Lángol a moszkvai Crocus City Hall koncert központ. Forrás: X /  Денис Казанський
Lángol a moszkvai Crocus City Hall koncertközpont. A támadásban 144 meghaltak, 551-en megsebesültek. Forrás: X / Денис Казанський

Az oroszok ezen törekvése amúgy teljesen egybevág a tálibok érdekeivel is, akik minden eszközzel igyekeznek felszámolni a velük ellenséges szervezeteket. Közülük is az ISKP, vagyis az Iszlám Állam Horászán a legveszélyesebb. Afganisztánban ők a felelősek a civilek elleni legbrutálisabb támadásokért. Olyan szörnyűségeket művelnek, mint például amikor 2020-ban betörtek egy kabuli szülészetre, ahol megöltek tizenhat kismamát, valamint két gyermeket. A Gazdaság és Béke Intézet (Institute for Economics and Peace) kimutatása alapján az ISKP 2015-ös megalakulásától számított három éven belül a világ négy leggyilkosabb szervezetének egyike lett.

Taskent pedig úgy kerül a képbe, hogy az Iszlám Állam Horászán, több más militáns szervezettel együtt, magába olvasztotta az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom (IMU) tagjait is. Az ő számlájukra ugyancsak több merénylet írható.

Az Iszlám Állam Horászán (ISKP) nevét arról a történelmi régióról kapta, amely egykor a mai Pakisztán, Irán, Afganisztán és Közép-Ázsia egyes részeit foglalta magába.Forrás: Wkikpédia
Az Iszlám Állam Horászán (ISKP) nevét arról a történelmi régióról kapta, amely egykor a mai Pakisztán, Irán, Afganisztán és Közép-Ázsia egyes részeit foglalta magába. Forrás: Wkikpédia

Ellenben az Iszlám Állam Horászánnak sikerült túlélnie az amerikaiak és szövetségeseik évekig tartó hadjáratát. Kérdés, hogy mire mennek velük most az oroszok?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×