eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Víziló-invázió van Kolumbiában, ezt találták ki ellene

Irány Mexikó – vagy India!

Indiába és Mexikóba szállítanák Kolumbiából a Pablo Escobar néhai drogbáró által betelepített idegenhonos vízilovakat, amelyek mértéktelenül elszaporodtak és az ökológiai egyensúly felborításával fenyegetnek a dél-amerikai országban.

A kolumbiai hatóságok tervei szerint legkevesebb hetvenet szállítanának el a vízilovakból, amelyekből jelenleg mintegy

130 található Antioquia tartományban a Magdalena folyó mentén. Szakértők szerint a nagytestű tájidegen állatok száma nyolc éven belül elérheti a 400-at is,

ha nem tesznek semmit a populáció kordában tartására.

A hírhedt drogbáró a beviteli tilalom ellenére négy vízilovat hozatott az 1980-as években Napoles nevű, Bogotától 200 kilométerre fekvő birtokára. Azután, hogy a rendőrség 1993-ban végzett Pablo Escobarral, a magára hagyott Hacienda Napoles turistalátványossággá vált az ott élő vízilovakkal együtt, amelyek a kedvező klímának köszönhetően elszaporodtak a környező folyókban.

A háromtonnásra is megnövő vízilovaknak nincsenek természetes ellenségeik Kolumbiában, és veszélyt jelentenek az élővilág sokszínűségére, mert nagy mennyiségben keletkező ürülékük megváltoztatja a folyók vízének kémiai összetételét, és hátrányosan befolyásolhatja olyan fajok életterét, mint a manátuszok (tengeritehenek) vagy a kapibarák (vízidisznók). A kolumbiai kormány tavaly "toxikus invazív fajnak" nyilvánította a vízilovakat.

A túlszaporodott vízilovak áttelepítésének terve egy éve érlelődik - közölte Lina Marcela de los Ríos Morales, a tartományi környezetvédelmi minisztérium állatvédelmi és -jóléti igazgatója.

A tervek szerint az állatokat élelemmel csalnák konténerekbe és teherautón a 150 kilométerre fekvő Rionegro nemzetközi repülőterére vinnék, ahonnét légi úton szállítanák el őket Indiába és Mexikóba, a befogadásukra alkalmas állatkertekbe és állatmenhelyekre.

A relokációval megbízott helyi környezetvédelmi hatóság, a Cornare kivitelezhetőnek tartja a tervet, annál is inkább, mert már vannak tapasztalatok a hatalmas testű állatok országon belüli áthelyezésével állatkertekbe.

A terv szerint hatvan vízilovat Indiába, a Gudzsarát államban működő Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom állatmenhelyre telepítenek át, amely fedezné a konténerek és a légihíd költségeit is. Tíz vízilovat mexikói állatkertekben és állatmenhelyeken helyeznének el.

Főleg a Hacienda Napolest övező folyókban tanyázó vízilovakat vinnék külföldre, a drogbáró egykori birtokán élő állatokat a helyükön hagynák, mert a haciendán ellenőrzés alatt tartják őket, és nem jelentenek veszélyt a helyi ökoszisztémára.

Az Afrikában őshonos és Kolumbiában nemkívánatos vízilovak befogadására készségét nyilvánította Botswana, Ecuador és a Fülöp-szigetek is - közölte Antioquia tartomány kormányzói hivatala.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×