eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Symbolic image on the subject of natural gas delivery from Russia to Germany
Nyitókép: Oliver Boehmer/Getty Images

Megpecsételődhetett az Északi Áramlat vezetékek sorsa

Drasztikus lépés az oroszoktól.

Moszkva mindkét Északi Áramlat gázvezetéket lezárja, mivel a sérült szakaszok javítását és újbóli üzembe helyezését nem tervezik a közeljövőben, viszont ezzel megvédenék - írta a Reuters.

A két-két csőből álló Északi Áramlat 1-et és Északi Áramlat 2-t az orosz állami tulajdonú Gazprom építette, hogy évente 110 milliárd köbméter földgázt szivattyúzzon Németországba a Balti-tenger alatt.

Az ukrajnai háború idején, 2022 szeptemberében tisztázatlan hátterű robbantásokban három cső megsérült, az Északi Áramla-2 egyik csővezetéke maradt csak sértetlen.

Ekkorra a Moszkva és a Nyugat között az Ukrajna elleni orosz invázió miatt kialakult feszültség miatt már leállították az Északi Áramlat 1-et, a másik vezetéket pedig nem is üzemelték be (ez a háború tavaly február 24-i kitörése előtt lett volna esedékes, de húzódott).

A Gazprom szerint technikailag lehetséges a megszakadt vezetékek megjavítása, de két, a terveket ismerő forrás szerint Moszkva nem lát reményt arra, hogy a Nyugattal fenntartott kapcsolatai a belátható jövőben annyira javuljanak, hogy szükség legyen a vezetékekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×