eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO madridi csúcstalálkozójának második napi ülése után az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/ZIPI

A Fekete-tengernél tart hadgyakorlatot tart a NATO

A térségben nyaralók alacsonyan szálló harci gépekre számítsanak.

Hét NATO-tagállam húsz katonai repülőgépének részvételével rendeznek légi hadgyakorlatot csütörtökön Románia légterében a NATO németországi bázisú Szövetséges Légi Parancsnokságának (NATO AIRCOM) vezetésével – közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

A hatályos nemzetközi jogot és előírásokat tiszteletben tartó gyakorlatban részt vevő harci, légi utántöltő és korai figyelmeztető (megfigyelő) repülőgépeket az Előretolt Repülésirányító Csoport (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) vezeti célra egy potenciális ellenség légierejének kiiktatását szimuláló művelet során.

A gyakorlat célja, hogy ellenőrizze, hogyan tud a NATO megtervezni, összehangolni és végrehajtani egy olyan komplex nemzetközi műveletet, amely a szövetséges légteret biztosítja egy tagországot érő fenyegetés vagy támadás esetén.

A hadgyakorlat idején román és szövetséges katonai repülőgépek fognak alacsonyan repülni a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszpont és a Midia-fok térségében – figyelmeztetett a MAPN.

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdetét követően a NATO jelentősen megnövelte védelemi és elrettentő képességét a keleti szárnyon, szárazföldi, légi és haditengerészeti harci eszközöket és csapatokat helyezett át a térségbe, hogy megvédje a szövetség területét bármely fenyegetéssel szemben - zárul a román védelmi minisztérium közleménye.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×