INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

palau

turizmus

utazás

Megvan a világ első úti célja, ahol csodastranddal kényeztetik a felelős turistákat

Megvan a világ első úti célja, ahol csodastranddal kényeztetik a felelős turistákat

Infostart

A mindössze 20 ezer lakosú Palau sziget nem a legtöbb pénzzel rendelkező látogatóknak kínál exkluzív szolgáltatásokat, hanem azoknak, akik a leginkább becsben tartják értékeit.

A felelős turizmus gamifikálásának jegyében indítja el a sziget az O'lau Palau névre keresztelt programot: azoknak kínálnak fel exkluzív lehetőségeket, akik a helyi kultúrát és a természetet egyaránt felelősen kezelik.

A program egy, a következő hónapokban nyilvánossá váló applikáció segítségével zajlik majd - a turisták olyan tetteikért kaphatnak majd pontokat, mint a korallokat kímélő napvédő készítmények használata, nagy kulturális jelentőségű látványosságok megtekintése vagy helyi, fenntartható élelmiszerek fogyasztása.

A pontokat aztán élményekre válthatják be a látogatók a BBC cikke szerint: ezek általában csak a helyiek számára elérhető aktivitások, mint például

jelöletlen túrautakon való kirándulás, fürdőzés egy titkos barlangban, vacsora helyiek társaságában vagy horgászás egy eldugott kikötőben.

A program ötlete még 2015-ben született meg: ekkorra már évi 150 ezer látogatót vonzott a sziget, ez meghaladja lakosságának hétszeresét. A látogatók közül sokan nem értették az ökoszisztéma törékenységét: bár a helyiek nagy tisztelettel fogadják a hozzájuk érkezőket, azt is látták, hogy a tudatlan turisták nagy károkat tesznek a környezeti értékekben.

Két helyi indította el a projektet

Olyan programra volt szükség, amely megnyeri a látogató bizalmát és tudás birtokába juttatja. A Palau Legacy Projektet Laura Clarke és Jennifer Koskelin-Gibbons indította el.

"Az ol'au palaui nyelven azt jelenti, hogy meghívsz valakit az otthonodba. Ha például a tengerparton vagy, és valaki ezt kiáltja, akkor meghív, hogy valamiben részt vegyél. A látogatóknak lehetőségük van magatartásukkal kiérdemelni, hogy a helyiek barátai legyenek" - mondja Clarke.

Nemrég jutott csak el a szigetre a koronavírus

Palau két év után nyitotta meg határait áprilisban a turizmus előtt: a koronavírus miatti lezárások megviselték a turizmusra nagy mértékben ráutalt országot. A víz élővilága miatt víz alatti Serengetinek is nevezett Palaunál búvárkodók második világháborús hajó- és repülőgéproncsokra is bukkahatnak a vízben.

Clarke azt javasolja a látogatóknak, 10-14 napos látogatás keretében fedezzék fel a sziget varázsát. Az egyik legegyszerűbb módja a helyi gazdaság támogatásának a palaui élelmiszerek és halak fogyasztása, illetve a helyi utazásszervező cégek szolgáltatásainak igénybe vétele.

Palau meglátogatásához két oltáson felül

szükség van negatív PCR- vagy antigéntesztre is,

melyet a helyszínre érkezve meg kell ismételni. Palauban 2021 augusztusában jelent csak meg a koronavírus: a lakosok negyede esett át azon és 61-en haltak bele. A szigeten továbbra is arra kérik a látogatókat, hogy viseljenek maszkot.

A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018