eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Nobel-díjasok sürgetik a békét

Több mint száz Nobel-díjas írta alá azt a kiáltványt, amelyben az ukrajnai háború befejezésére és az orosz csapatok Ukrajnából való kivonulására szólítottak fel.

Kiáltványukban a tudósok azzal érveltek, hogy a tudomány erős fegyvereket adott a politikusok kezébe, de nekik azokat békés célokra kell használniuk.

"A maghasadás felfedezése megteremtette az alapot a nukleáris pusztító fegyverek megépítéséhez. Jelenlegi mennyiségük alkalmas arra, hogy a Földet lakhatatlanná tegyék az emberek számára, és megsemmisítsék az emberi civilizációt. Ilyen fegyvereket ezért soha nem szabad használni!" - fogalmaztak.

A kiáltványt aláíró 103 tudós hangsúlyozta, hogy "a tudományos felfedezéseket kizárólag békés célokra, valamint a világ jóléte és boldogsága érdekében lehet felhasználni, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának tiszteletben tartásával".

"Felszólítjuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jog szerinti megállapodásokat, hívja vissza fegyveres erőit, és kezdjen tárgyalásokat, teremtsen békét"

- zárul a nyilatkozat.

A kiáltványt, amelyet a világ sok országának tudósai írtak alá, a Max Planck Társaság és a Nobel-díjasok lindaui találkozója nevű szervezet kezdeményezte.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×