eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatja a testület első jogállamisági jelentését Brüsszelben 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Vera Jourová kiállt a sajtószabadság mellett

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolása kapcsán beszélt a demokráciák és a sajtó viszonyáról.

A Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásának körülményeit vizsgáló eljárás mindeddig tartó késlekedése azt mutatja, hogy szükség van a jogállamiságot védelmező reformokra, de azt is láthatóvá tette, milyen nagy szükség van a média szabadságának biztosítására egy szabad és nyílt társadalomban – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének az újságírónő meggyilkolásáról, valamint a jogállamiság máltai helyzetéről folytatott vitájában Jourová hangsúlyozta, hogy Daphne Caruana Galizia meggyilkolása a szabad sajtó elleni támadás volt, ami ma is aggályokat vált ki a médiaszabadág, illetve az újságírók szabadsága tekintetében.

Kijelentette: az újságíró-gyilkosság arra emlékezet, hogy még egy demokratikus európai országban sem garantált az újságírók biztonsága.

"Mivel a demokrácia lényégét képezi, mindig biztosítani kell, hogy az újságírók akár kényelmetlen kérdéseket tegyenek fel, vagy azt, hogy kényes ügyekben is vizsgálódhassanak"

– fogalmazott.

Az újságírónő meggyilkolásának felelőseit bíróság elé kell állítani, az uniós bizottság nyomon követi az eljárást az átláthatóság és a jogállamiság védelme érdekében – mondta.

Szavai szerint a vizsgálat láthatóvá tette, hogy a máltai igazságszolgáltatási rendszer működik, hatékonysága azonban javítást igényel. Máltának erősítenie kell az intézményi korrupcióellenes keretet, beleértve az ügyészséget és az igazságszolgáltatást is – tette hozzá az uniós biztos.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×