eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A portugál Mr.Dheo nevű utcaművész alkotása egy Sofia nevű egészségügyi dolgozót ábrázol a koronavírus-járvány idején a portugáliai Vila Nova de Gaiában 2020. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

Portugáliában tombol a járvány, rémisztően magas a napi halálozás

221-re emelkedett Portugáliában csütörtökre a koronavírus-járvány miatt egy nap alatt elhunytak száma – adta hírül a portugál egészségügyi hatóság.

Eddig 9686-an haltak meg a betegség következtében a 10,5 millió lakosú országban. A bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma ugyancsak szerdáról csütörtökre 13 544-gyel gyarapodott. Előző nap ennél is magasabb számot, 14 647-et jegyeztek fel, ami szintén rekord.

A sok beteg miatt az orvosok, ápolók egyre kimerültebbek és kétségbeesettek – írja a Reuters.

"Nincs elég emberünk.

Hiába lehetne felállítani még több ágyat intenzív ellátáshoz, nincs hozzájuk szakember. Az orvosok elkeseredettek"

– mondta a hírügynökségnek Guida da Ponte, egy orvosszakszervezet helyettes vezetője.

A mentőautók sorban állnak a kórházak előtt újabb és újabb betegekkel. Egy idős férfi kedden Portalegre városában mentőautóban halt meg három órányi várakozás után.

Portugália – Nyugat-Európa legszegényebb országa – jól birkózott meg tavaly a járvány első hullámával, ám nemrégiben felbukkant a vírus agresszívebben fertőző változata, ami rendkívül súlyosan érinti: immár a világ országai közül a legrosszabbak lakosságarányos fertőzési és halálozási mutatói.

A gyorsabban terjedő, Portugáliába Angliából érkezett vírus jelenleg az összes fertőzés 20 százalékát okozza, de a jövő hét elejére akár 60 százalékra is felszökhet az arány

– mondta szerdán Marta Temido egészségügyi miniszter.

A portugál kormány pénteken várhatóan újabb korlátozó intézkedéseket jelent be a járvány ellen. A múlt héten lezárások kezdődtek, de az iskolák – egészen az egyetemekig – még mindig nyitva vannak, jóllehet sokan követelik, hogy zárják végre be őket.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×