eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Kész útlevelek a kirakóművben 2012. március 9-én  a Pénzjegynyomdában, ahol az új, Magyarország feliratú úti okmányok készülnek.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Előkelő helyen a magyar az útlevelek ranglistáján

Az évről évre elkészített Henley útlevélindex a japán úti okmányt tartja a legjobbnak, mivel az 191 ország kapuit nyijta meg tulajdonosa előtt.

Jelenleg az utazgatás távoli emlékként és vágyálomként van csak jelen életünkben, ettől függetlenül idén is kiadta a legfrissebb rangsorát a Henley útlevélindex , mely annak alapján határozza meg az úti okmányok értékét, hogy hány országba nyújtanak beutazási lehetőséget birtokosaiknak. Az index az átmeneti korlátozásokat nem veszi figyelembe, így a koronavírus miatti lezárások nem változtatják meg az általa adott képet – derül ki a CNN cikkéből.

A lista élére Japán került, melyet másodikként Szingapúr, illetve megosztott harmadik helyen Dél-Korea és Németország követ. A legjobb utazási lehetőségeket az ázsiai és csendes-óceáni régió úti okmányai biztosítják a ranglista szerint, de

a magyar útlevél is elég jól áll: tizedik helyen került be

a rangsorba, 182 országba utazhatunk vízummal vagy anélkül ennek birtokában.

Korábban az Egyesült Államok, az uniós országok és az Egyesült Királyság dominálta a rangsort, de a lista tizenhat éves történetének legfrissebb időszakában ezek az államok elvesztették vezető szerepüket. Szakértők szerint ez a tendencia folytatódni fog az után, hogy az ázsiai és csendes-óceáni régió országai, úgy tűnik, a leggyorsabbak közt állnak talpra a koronavírus-járványból.

Az indexben az alapján rangsorolják az egyes nemzetek útleveleit, hogy hány országba utazhatunk azokkal akár vízummal, akár anélkül. A jelenlegi valóságra épp ezért kevéssé utalnak az itt feltüntetett adatok: a koronavírus miatti korlátozásoknak köszönhetően ugyanis bár az USA úti okmánya elméletben 185 ország határainál jelent biztos belépőt, a valóságban mindössze 75 államba lehet azzal jelenleg beutazni.

Az idei év nagy győztesei közt van az Egyesült Arab Emirátusok, amely tavaly kötött megállapodásainak révén a 16. helyig küzdötte fel magát, holott annak idején a 62. pozícióból kezdte pályafutását a listán 2006-ban.

Az index készítői a lista kapcsán elmondták: egy éve minden arra mutatott, hogy a globális mobilitás nőni fog az utazás szabadságával párhuzamosan, így az erős útlevelek birtokosai több helyre juthatnak majd el Földön, mint valaha.

"A világszerte bevezetett korlátozások hatására szertefoszlottak ezek a csillogó remények. Ahogyan a korlátozások megszűnnek majd, az index arra emlékeztethet minket,

milyen sokat jelent egy erős útlevél a pandémia utáni világban"

– fogalmazta meg Christian H. Kaelin, a Henley&Partners ügyvezetője. A szakértők szerint nem valószínű, hogy visszatérnek majd a világjárványt megelőző utazási szokások, és minden bizonnyal bevezetnek majd olyan protokollokat, amelyekkel relatíve szabadon utazhatunk majd. Könnyen elképzelhető, hogy azok repülhetnek például majd, akik beoltatták magukat.

"A mai fiatalok környezettudatos, társadalomra odafigyelő, kevéssé nacionalista generációt alkotnak - potenciálisan minden idők legmobilisabbjai lehetnek" – fogalmazott Parag Khanna, a szingapúri FutureMap konzultációs cég munkatársa, aki szerint nem az számít majd, ki melyik országból érkezik, hanem hogy ki is valójában.

Az indexet a nemzetközi légi közlekedési hatóság, az IATA adatai alapján állítják össze évről évre. 199 ország útleveleit rangsorolják 227 országba való belépésre feljogosító tulajdonságai alapján. Az indexet év közben is frissítik, amennyiben változás áll be az adatokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×