eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: ismeretlen

Tizenöt évet kapott kémkedésért egy volt orosz topmenedzsernő

Tizenöt évi börtönre ítélték Oroszországban az Inter RAO energiaholding igazgatótanácsának egykori tagját azzal a váddal, hogy Moldovának kémkedett.

Az ítéletet a védelem közölte, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról tudósított, hogy a tárgyalást zárt ajtók mögött tartották.

Karina Curkant, aki tagadja bűnösségét, 2018 júniusában vették őrizetbe. Aktájának egyes részletei nem nyilvánosak, a vádak kényes jellege miatt titkosították.

Curkan az RBC médiaholdingnak adott interjúban elmondta, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta meg, hogy 2004-ben beszervezte őt a moldovai titkosszolgálat, amelynek 2015-ig titkos információkat adott át.

A vádlott közölte, hogy nem ismert soha külföldi titkosszolgálati ügynököket, és nem látta azt az iratot, amelynek átadásával vádolják. Szerinte a vádemeléssel a posztjáról akarták elmozdítani.

Az információk az Ukrajnába irányuló orosz áramszállításokra vonatkoztak – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ivan Pavlov, a vádlott egyik ügyvédje közölte, hogy a bíróság által a védencénél lefoglalt 656 millió rubelt (több mint 2,6 milliárd forint) a vádlott a RAO egyik legnagyobb részlegének vezetőjeként törvényes üzleti tevékenységgel kereste.

Pavlov azt is mondta, hogy az egykori topmenedzser nem számít arra, hogy kicserélnék egy külföldön fogva tartott orosz kémre, "nincsenek külföldi tartótisztjei, ezért nem ismeri el, hogy bűnös lenne". A megkegyelmezés kérdése sem aktuális egyelőre, miután az ítélet nem jogerős.

Curkan fellebbezni fog az ítélet ellen – közölték ügyvédjei.

Az ügyészség 18 év elzárás kiszabását kérte az ügyben.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×