eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wolfgang Schäuble parlamenti elnök beszél a német köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a szövetségi parlamentben (Bundestag), Berlinben 2018. november 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Az ET korrupcióellenes csoportja rápirított a németekre

Az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) nagyobb kormányzati átláthatóságra, egyértelműbb lobbi- és jobb összeférhetetlenségi szabályok kidolgozására szólította fel Németországot kedden közzétett jelentésében.

A strasbourgi testület beszámolója szerint Németországnak szigorúbban kell fellépnie az összeférhetetlenségek megelőzése és a kormány átláthatóságának javítása érdekében, továbbá rámutatott a korábban vezető tisztséget betöltő személyek és egyes vállalkozások közötti összefonódására, illetve ezek átláthatóságának hiányára is.

A jelentés elismeri, hogy általánosságban Németország hatékony korrupcióellenes jogszabálykerettel rendelkezik, továbbá jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt években, hogy javítsa a kormányzati átláthatóságot. Mindazonáltal felszólítja a berlini vezetést, hogy hozzon létre olyan lobbiszabályokat, amelyek elengedő információ nyilvánosságra kerülését biztosítják a

legfelsőbb vezető tisztséget betöltő személyek, és a különböző, törvényhozást befolyásolni kívánó érdekcsoportok kapcsolatrendszereiről.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy egyértelmű rendelkezéseket és útmutatásokat kell bevezetni a szövetségi miniszterek és a parlamenti államtitkárok számára az összeférhetetlenség megelőzésének érdekében. A legfelsőbb vezetői feladatokkal rendelkező személyeknek eseti jelleggel kell nyilvánosságra hozniuk a magán- és pénzügyi érdekeik és a hivatalos funkcióik közötti összeférhetetlenségeket. Németországban egyelőre nem léteznek ilyenfajta követelmények.

A hivatallal való visszaélések, nyerészkedés és illetéktelen befolyásolás táptalaja lehet az, amikor magas rangú állami tisztviselők magánszektorban folytatják pályafutásukat, ezért a GRECO azt is ajánlja, hogy ilyen esetekben a német kormány vezessen be szigorúbb magatartási kódexet magasabb etikai normákkal, és a hivatali időt követő tevékenységeknél hosszabbítsák meg a várakozási időszakot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×