eur:
394.94
usd:
371.28
bux:
66468.12
2024. április 16. kedd Csongor
2019. október 30-i kép Florin Citu bukaresti szenátorról a román parlamentben. Klaus Iohannis államfő 2020. február 26-án Citut bízta meg kormányalakítással. Az eddig ügyvivő pénzügyminiszteri tisztséget betöltő 47 éves szenátor a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Az RMDSZ-t is koalícióba hívják

Az eddigi pénzügyminiszter vezetheti az új román kormányt.

Florin Citu pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől - döntötte el a vasárnapi parlamenti választások nyomán körvonalazódó koalíció legnagyobb pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Ludovic Orban pártelnök szerint a pártvezetés egyetlen tartózkodással csaknem egyhangúlag szavazott bizalmat Citunak, akinek a jelöléséről előzőleg a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal is egyeztetett.

Orban hozzátette: a PNL az USR-PLUS szövetséggel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakítana kormánykoalíciót, és remélik, hogy a (nem magyar) kisebbségi frakció támogatását is megszerzik.

A 48 éves Citu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×