eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Andrej Babis cseh kormányfő védőmaszkban tart sajtótájékoztatót Prágában 2020. május 29-én. Csehország június 15-én tervezi megnyitni határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Babis: a helyzet továbbra sem mondható jónak

Nincs egyetértés a cseh kormányban a tervezett lazításokról.

Bár Csehországban két hete fokozatosan csökken az újonnan igazolt koronavírusos fertőzöttek napi száma, a járványhelyzet javulása mégsem megy olyan gyorsan, ahogy azt a kormány remélte, ezért még egyszer át kell gondolni a jelenleg érvényes védőintézkedések egy részének jövő hétre tervezett feloldását - jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök.

Babis megerősítette, hogy a járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, szerdán is 57 ponton volt, ami ötből a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban továbbra is a negyedik sávnak, tehát súlyosabb helyzetnek felelnek meg. Ezeket tervezi a harmadik sávnak megfelelően feloldani hétfőtől a kormány, vagyis ha a döntés megszületik, kinyithatnak egyebek között a jó egy hónapja zárva tartó üzletek és vendéglők is.

Az egészségügyi tárca csütörtöki közlése szerint azonban

a járvány terjedési mutatója 0,96-ra romlott, ami aggodalomra ad okot.

"A helyzet továbbra sem mondható jónak. A számok ugyan csökkennek, de nem olyan mértékben, ahogy azt vártuk. A lazításokat ezért jól át kell gondolni" - mondta a kormányfő újságíróknak.

Óvatosságra intett Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke is. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter viszont úgy nyilatkozott: a lazítás híve, de ezt szigorú biztonsági intézkedéseknek kell kísérnie. Az üzletek és a vendéglők megnyitása jót tenne a gazdaságnak és a társadalomnak is - szögezte le.

Csehországban szerdán 4900-al nőtt az új igazolt fertőzöttek száma, ami 600-zal kevesebb, mint egy hete. A kórházakban 5400 beteget kezelnek, közülük mintegy

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×