eur:
393
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

MNB: a Versenyképességi program javaslatainak kétharmadában előrelépés történt

A jegybank Versenyképességi programjában megfogalmazott 330 javaslat kétharmadában előrelépés történt; a program a legutóbbi, tavaly őszi 22 százalékhoz képest 34 százalékban teljesült 2020 novemberére, ami 12 százalékpontos növekedés - derül ki a jegybank friss Versenyképességi tükör 2020 őszi kiadványából, melyet Szalai Ákos főosztályvezető ismertetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai online sajtótájékoztatóján.

A Versenyképességi tükör minden év őszén értékeli Magyarország versenyképességi előrehaladását a 2019 februárjában bemutatott Versenyképességi programban megfogalmazott javaslatok alapján. A jegybanki javaslatok teljesülésének méréséhez a monitoring rendszer leíró és elemző módszert egyaránt alkalmaz - mondta Szalai Ákos.

Kiemelte, hogy tavaly ősz óta a legnagyobb előrehaladás a pénzügyi közvetítőrendszer, a kkv-szektor, valamint az állami hatékonyság fejlődését segítő javaslatokban valósult meg. Mind a 12 vizsgált terület azonban további jelentős növekedési tartalékot rejt, leginkább a munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés és a humán tőke minőségét érintő javaslatok - tette hozzá.

Magyarország versenyképességének további erősítése a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése idején is kiemelt, mivel az a gazdaság helyreállítását és az elmúlt évek sikeres felzárkózásának folytatását egyaránt támogatja - mutatott rá.

A Versenyképességi tükör alapján 168 javaslat esetében új fejlemény valósult meg, 85 javaslatnál pedig státuszváltozás is történt - sorolta, hozzátéve: tavaly ősszel a megvalósulás szintje még 165 esetben mutatott előrelépést. Kedvezőnek nevezte, hogy a prioritásokat figyelembe véve a megvalósulás szintje a legfontosabbnak ítélt javaslatok esetében a legmagasabb.

A tavaly ősz óta bejelentett kormányzati programok 60 versenyképességi javaslatot érintenek, 31 esetben előrelépést okoztak Szalai Ákos közlése szerint.

Az eredmények között a pénzügyi rendszer fejlődésében mérföldkőnek nevezte a jegybank által 2020 márciusában elindított azonnali fizetési rendszert, ez a szektor további digitalizációs fejlesztéseinek is stabil alapot biztosít. Kiemelte továbbá a februárban elindult elektronikus kereset-lekérdezést, ami a hitelezési hatékonyságot javítja.

A magyar kkv-k termelékenységét és digitalizációját javíthatja a beruházások gyorsabb leírhatósága a társasági adóból, valamint a mesterséges intelligencia és nemzeti digitalizációs stratégiák végrehajtása. A szociális hozzájárulási adó csökkentése tovább mérsékelte a munkát terhelő adóterheket 2020. július 1-től. A kormány által 2020 őszén, az otthonteremtési programban meghirdetett ingatlanvásárlást- és felújítást támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak az MNB hasonló javaslatainak megvalósulásához. A zöldebb gazdaságra való átállást a 2020 elején bemutatott Nemzeti energiastratégia és az arra épülő Klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása szavatolhatja - ismertette.

Felidézte: folytatódott az állami adminisztráció hatékonyságának javítása, az online számlázás teljessé válásával 2021-ben megvalósulhat az áfabevallás kiajánlás több százezer cég számára. Az egészségügyben érdemi előrelépést jelent a 2021-től hatályos orvosi bérrendezés, és megtörténtek az első lépések az ellátórendszer reformja érdekében - ismertette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×