INFORÁDIÓ
2021. június 24. csütörtök
Iván

fehéroroszország

aljakszandr lukasenka

interjú

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.

Fehérorosz elnök: az EU nem tehet ellenem semmit

Infostart / MTI

Külföldi újságíróknak nyilatkozott Aljakszandr Lukasenka, hangsúlyozta, hiába ellene minden szankció.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a külföldi sajtónak adott pénteki interjújában kijelentette, hogy tapasztalt politikus, és több éven át állt szankciók hatálya alatt, ezért az Európai Unió, amely ellene és 14 másik magasrangú tisztségviselő ellen célzott büntetőintézkedéseket rendelt el, semmit sem tehet ellene.

"Bizonyára megértik, hogy nem az első évemet töltöm a politikában, lehet, hogy túlságosan régóta csinálom már. Ez az érem egyik oldala, a másik, hogy van elég tapasztalatom, több éven át voltam szankciók hatálya alatt" - hangsúlyozta Lukasenka nyilatkozatában, amelyet az SZTV fehérorosz televízió is közvetített.

Kijelentette, hogy

szankcióktól csak a tolvaj politikusok tartanak,

akik pénzüket országaik határán túl helyezték biztonságba. Mint mondta, rajta nem lehet ilyen fogást találni.

Lukasenka beszélt arról is, hogy országa sosem fog lemondani az együttműkődésről Oroszországgal. Leszögezte: Fehéroroszország nem árulja el Oroszországot, és nem áll át más országok oldalára.

"Fehéroroszország sosem fordult el Oroszországtól" - hangoztatta. "Sosem árultam el a fehérorosz-orosz közös érdekeket,

sem a megbízható, tisztességes politikusokat, sem Jelcint, sem Putyint"

- tette hozzá.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, tiszta és szabad választások kiírását követelik. Az EU a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek.

Az Európa Unió november 6-án szankciókkal sújtotta Lukasenka elnököt és további 14 magas rangú fehérorosz tisztviselőt az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt.

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018