eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Donald Trump amerikai elnök a Mexikóval közös fal építésének fejleményeiről készül beszámolni a nemzeti határvédelmi tanácsnak a washingtoni Eisenhower elnöki irodában 2020. február 14-én, amikor az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy 3,8 milliárd dollárt (1178 milliárd forintot) csoportosít át fegyverkezési programokból az építés költségvetésébe. A szóban forgó összeg 285 kilométernyi határfal felhúzásához elég.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Kiderült, Donald Trump el tudja-e látni elnöki feladatait

Pozitív lett Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania koronavírustesztje. Most nyilvánosságra került az is, mit írt értékelésében a kezelőorvosa. Az elnök további munkájáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézményvezetője beszélt az InfoRádióban.

Hope Hicks tanácsadó együtt utazott Trumppal az elnöki különgépen a keddi elnökjelölti vitára Clevelandbe, majd szerdán egy kampánygyűlésre Minnesotába - tőle kaphatta el az elnöki pár a fertőzést, ugyanis azt megelőzően is sok időt töltöttek együtt.

Donald és Melania Trump csütörtök éjjel karanténba vonult. "Együtt túljutunk ezen" - írta a Twitter közösségi portálon a 74 éves elnök - akinek korosztálya a szakértők szerint a magasabb kockázatú csoportba tartozik -, miután megkapták a pozitív eredményről szóló értesítést. Melania Trump azt üzente, hogy férjével együtt mindketten jól vannak, és ő maga valamennyi előjegyzett programját lemondta. Az amerikai elnök felesége arra kérte az embereket, hogy figyeljenek oda egymásra, és akkor együtt túl fognak jutni ezen a válságon.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője a Twitteren azt írta, hogy "Amerika egységben áll", és az egész ország ereje Trump elnökkel és a first lady-vel van. Mike Pence alelnök a maga és felesége nevében gyors gyógyulást kívánt a Trump házaspárnak.

Mindenkit az izgat, tud-e dolgozni az elnök

A Trump-házaspár személyes orvosa a jelentésében azt írta, hogy a pár mindkét tagja a fertőzöttség ellenére jól van, és az elnök továbbra is el tudja látni feladatait. Arról egyelőre nincsenek részletes információk, hogy vannak-e tüneteik.

"Az elnök cselekvőképessége nem korlátozott. Hasonló volt a helyzet a brit miniszterelnök, Boris Johnson fertőzöttségekor, de őt kórházba is kellett szállítani. Donald Trump esetében egyelőre az van kilátásban, hogy

a Fehér Házban fog maradni a saját orvosaival körülvéve.

Az elnök már korábban is számos feladatot bízott a tanácsadóira, nem vett részt számos operatív megbeszélésen. Amin most mégis muszáj, azoknál elektronikus kapcsolatokkal megoldható a lehetőség, vagyis a fertőzés az államigazgatás működését várhatóan nem fogja befolyásolni, inkább az elnök kampánya fog csorbát szervezni - mondta el az InfoRádióban Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézményvezetője.

Azon túl ugyanis, hogy a karantén korlátozza Donald Trump mozgását a kampányidőszakban, ez jó fegyver az ellenfeleinek a kezében, ugyanis a demokraták egyik fő üzenete, hogy az elnök rosszul kezeli a járványt - tette hozzá a szakértő.

Mi lesz a következő elnökjelölti vitával?

Csizmazia Gábor emlékeztetett: személyesen Donald Trump nem mehet el, ezért kérdés, megvalósul-e. Ám az elnök fertőzöttségétől függetlenül is úgy vélekedtek már a demokraták, hogy nem lenne célszerű sort keríteni ilyen vitára, mert az első botrányosra sikerült, egyik fél sem tudta érdemben kifejteni az álláspontját, annyira személyeskedő volt a párbeszéd. A demokratáknak amúgy sem érdeke az újabb vita, ugyanis eleve "jobb a beszélőkéje" Donald Trumpnak, még ha nem is mindig hatékony és időnként kifejezetten kontraproduktív.

Kell-e tesztelni Joe Bident?

A válasz az, hogy mindenképp, mert a vita néhány napja volt, és bár tartották a távolságot, de egyrészt az egészsége miatt, másrészt a kampányüzenetük miatt (hogy ellenfelüknél komolyabban veszik a koronavírus-járványt) is muszáj elvégezni a tesztet - mutatott rá Csizmazia Gábor.

Az Egyesült Államokban, ahol november 3-án elnökválasztást tartanak, már 7,3 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 koronavírussal, és csaknem 208 ezren haltak bele az általa okozott Covid-19 betegség szövődményeibe. Itt van a világon a legnagyobb számú vírusfertőzött.

Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt korábban az elnökjelölti vita pikáns részleteiről, a különös kampánypénzekről és a nagy főbíródilemmáról. A beszélgetés rövidített leiratát itt elolvashatják, a teljes változatot alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×